Savaitę prieš rasizmą ir kitas nepakantumo formas Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) rengia kiekvieną kovą. Tai yra visą Europą apimančios Savaitės prieš rasizmą, kurią koordinuoja maždaug 560 organizacijų vienijantis tinklas UNITED, kovojantis prieš diskriminaciją ir nepakantumą, dalis.

ŽTSI kviečia skubių veiksmų atskirčiai ir diskriminacijai mažinti. „Nerimą keliantis rasistinių išpuolių dažnėjimas yra daugiau nei aiškus ženklas, kad Europa turi pradėti vieningai priešintis rasizmui ir bet kokių formų diskriminacijai, mažinti nepakantumą ir didinti toleranciją“, – rašoma jo pranešime.

Jungtinės Tautos (JT) yra paskelbusi kovo 21-ąją Tarptautine visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo diena. Taip pažymėtas 69 demonstrantų, protestavusių prieš apartheidą, nužudymas Šarpevilyje (Pietų Afrika) 1960 m. Savaičių prieš rasizmą Europoje laikas paprastai sutampa su šia data. Jų metu tūkstančiai žmonių dalyvauja įvairiuose renginiuose – nuo daugiakultūrinių jaunimo festivalių iki rasistinių šūkių valymo nuo miestų sienų.

Be to, 2010-uosius JT paskelbė Kultūrų suartėjimo ir Jaunimo metais. Tai esą yra puiki proga skatinti pakantumą, tarpusavio pagarbą ir dialogą tarp kultūrų. „Tačiau svarbu pastebėti, kad kultūriniai ar kitokie skirtumai turi būti suderinti su pagarba pagrindinėms teisėms bei laisvėms. Kalbant apie žmogaus teisių įgyvendinimą negali būti jokių kompromisų. Pagarba kultūrinei įvairovei nepateisina žmogaus teisių pažeidimų remiantis kultūrinio reliatyvumo pagrindu“, – pabrėžė ŽTSI.

Nors programa vadinama Savaite prieš rasizmą, jos renginiai (jie visi nemokami) užtruks mėnesį. Tris kartus Nacionalinėje dailės galerijoje vyks diskusijos iš ciklo „Menas prieš diskriminaciją“, kurias moderuos menotyrininkė Skaidra Trilupaitytė su dar vienu ekspertu ar žinomu žmogumi.

Pirmoji – „Menas prieš smurtą“ – rengiama jau kovo 2-ąją. Joje žadama diskutuoti apie smurtą prieš moteris ir vaikus, vis dar atsargų viešą kalbėjimą šia tema, žinomas moteris, kurios slepia traumuojančią patirtį šeimoje, sumušimus maskuojantį makiažą, tylią vaikų kančią. Bus klausiama, kodėl Lietuvos menininkai vengia vaizduoti šią skaudžią temą arba daro tai perdėm šaržuotai? Diskusiją padės moderuoti Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė. Šioje diskusijoje turėtų dalyvauti A. Savicko dailės mokyklos absloventė „Misis Visata 2009“ Vaida Ragėnaitė.

Kovo 9 d. pokalbis suksis apie meną ir politiką, o jį padės moderuoti politologas Lauras Bielinis. Kokią funkciją meno kūrinys gali atlikti tiesos atžvilgiu, ar meno kūrinys pastiprintai teigia/neigia politines realijas/poreikius, ar jis gali atspindėti visai visuomenei svarbią tiesą, ar gali būti paveikesnis už politines tiesas ir ideologijas, kodėl kartais bijomasi politinio meno – tokius klausimus žadama kelti diskusijoje.

Diskusijos „Menas kaip protestas“, vyksiančios kovo 16 d., ašis bus menininkų protestas prieš valdžios abejingumą žmogaus ir socialinėms teisėms, biurokratizmą, žodžio laisvės tildymą, pamatinių žmogaus teisių (į gyvybę, susirinkimų laisvę, saugumą, privatumą) ribojimą. Joje žada dalyvauti TV laidų vedėja, menininkė Nomeda Marčėnaitė.

Kovo 16-18 d. Kauno įvairių tautų kultūrų centre rengiami filmų vakarai „Kas jungia ir skiria“. Čia žadama parodyti pernai žurnalisto, režisieriaus Audriaus Lelkaičio dokumentinį filmą „Vilniaus getas 2009“.

Kovo 19-ąją Seime planuojamas iškilmingas renginys Tarptautinei dienai prieš rasizmą paminėti. Jo metu vyks diskusija „Europos ir Lietuvos vertybės: tapačios ar skirtingos?“, kurią moderuos europarlamentaras Leonidas Donskis. Į ją pakviesti europarlamentarai Vytautas Landsbergis, Laima Andrikienė, JT Vaiko teisių komiteto narys Dainius Pūras, Seimo nariai Marija Aušrinė Pavilionienė, Valentinas Stundys, Danijos ambasadorius Lauridsas Mikaelsenas.

Kur radikalumo šaknys? Toks klausimas bus keliamas diskusijoje, kuri kovo 24 d. bus rengiama su Europos studentų teisininkų asociacijos Lietuvos nacionalinės grupės Vilniaus filialu. Joje dalyvauti kviečiami psichologijos, sociologijos, politikos mokslų, teisės bei filosofijos ekspertai.

Kovo 4-ąją, 18-ąją ir 25-ąją keturiose Lietuvos mokyklose vyks neformali pamoka apie kultūrų suartėjimą. Jos metu ŽTSI atstovai ir savanoriai interaktyvių žaidimų pagalba pristatys vaikams rasizmo problemą, pasakos apie žmogaus teises, siūlytų vaikams pasidalinti savo mintimis apie toleranciją, žmogiškumą, pakantumą, šiandienos problemas. Po žaidimų žadama rodyti dokumentinį filmą „Vilniaus getas 2009“.

Daugiau informacijos apie renginius galima rasti ŽTSI puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ ir tinklapyje hrmi.lt.