Anot L.Donskio pranešimo, pirmadienį ES užsienio politikos vadovei Catherine Ashton paskelbus, jog ES specialiuoju atstovu Afganistane paskirtas V.Ušackas, Italijai atstovaujantis Pino Arlacchi, kuris yra ir EP pranešėjas Afganistano klausimu, kreipėsi į Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakciją (ALDE).

Italas paragino frakcijos vardu nusiųsti paklausimą Europos Komisijai bei Europos Sąjungos Tarybai, kuriame išreiškiamos abejonės dėl V.Ušacko bei ES įgaliotiniu JAV taip pat paskirto portugalo Joao Vale de Almeida kompetencijos eiti šias pareigas.

Italas tvirtina, kad esą yra įtarimų, jog V.Ušackas "buvo susijęs su slaptų CŽV sulaikymo centrų Lietuvoje slėpimu". P.Arlacchi V.Ušacką kritikavo ir prieš jį paskiriant ES atstovu.

L.Donskis pareiškė, kad P.Arlacchi interpretacijos dėl V.Ušacko kompetencijos, patikimumo ir reputacijos yra neteisingos.

"Nėra jokių įrodymų, kad V.Ušackas žinojo apie slaptą CŽV sulaikymo centrą Lietuvoje", - laiške kolegoms pareiškė L.Donskis.

Lietuvos europarlamentaras sako, kad jo kolega italas remiasi pasenusiomis Lietuvos žiniasklaidos spekuliacijomis, o V.Ušacko reputacija dabar niekas neabejoja.

BNS žiniomis, rimčiausias jo konkurentas siekiant tapti ES specialiuoju atstovu ir Bendrijos misijos vadovu buvo Italijos diplomatas, ligšiolinis ES specialusis atstovas Afganistane Ettore Francesco Sequi.