Be to, kaip trečiadienį rašo dienraštis "Kauno diena", kelionė gana brangiai atsieitų Lietuvos biudžetui.

Rugsėjo pradžioje įvykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio metu jai vadovaujantis prezidentas Rolandas Paksas pranešė ketinąs siųsti savo patarėją užsienio politikos klausimais A.Medalinską į Iraką. Jis turėtų ten "susipažinti su situacija, aplinkybėmis ir galimybėmis dirbti Lietuvos atstovui".

Kaip tuomet skelbta, tik po šios kelionės, susipažinus su visa informacija, būtų priimtas sprendimas dėl Lietuvos atstovo skyrimo karo nualintame Irake. Buvo kalbėta, kad A.Medalinskas į Iraką galėtų važiuoti jau spalio mėnesį.

Pasak "Kauno dienos", kai kurie apžvalgininkai iš karto po šios žinios paskelbimo suabejojo galimybėmis ir būtinybe prezidento patarėjui vykti į Persijos įlankos šalį, atkreipdami dėmesį, kad būtiną informaciją galima susirinkti ir kitokiais būdais, pirmiausia bendraujant su šiuo metu Iraką valdančių valstybių diplomatais.

"Kauno dienos" žiniomis, Užsienio reikalų ministerija, gavusi Prezidentūros pavedimą išsiaiškinti galimybes valstybės vadovo patarėjui vykti į Iraką, per kelias savaites negavo jokios paguodžiančios informacijos.

Dienraščio teigimu, URM sekretorius Giedrius Čekuolis buvo susitikęs su Iraką valdančių valstybių, pirmiausia Jungtinių Amerikos Valstijų, ambasadų Lietuvoje pareigūnais ir šie aiškiai leido suprasti, kad A.Medalinskui bent kol kas nėra ką veikti Irake.

Taip pat leista suprasti, kad šiuo metu įvažiavimas į Iraką yra labai ribotas, o judėjimas jo teritorija susijęs su didžiuliais ištekliais užtikrinant vykstančiojo saugumą. Todėl Lietuvos biudžetui A.Medalinsko kelių dienų kelionė gali kainuoti didžiulius pinigus, galbūt netgi milijoną litų.

URM oficialiai nekomentuoja žinių apie tai, kad prezidento patarėjas greičiausiai nevyks į karo nualintą kraštą. "Nieko dabar negaliu pasakyti, jau dešimt dienų esu ne Lietuvoje", - sakė G.Čekuolis.

"Kiek žinau, tas vizitas buvo organizuojamas, bet dabar nežinau jokių detalių. Geriau klauskite Prezidentūros", - tvirtino URM valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius.

Taip pat jau abejojama, kad Lietuva galėtų turėti savo atstovą šiuo metu Iraką valdančioje laikinojoje administracijoje. Pripažįstama, kad būtų kur kas geriau palaukti legalios, visos tautos išrinktos Irako valdžios ir prie jos akredituoti ambasadorių. Tai gali įvykti anksčiausiai kitų metų pavasarį arba vasarą.

"Kauno dienos" teigimu, pats patarėjas A.Medalinskas irgi jau nebe taip entuziastingai kalba apie galimą savo kelionę į Iraką, tačiau jos neatsižada. "Viskas derinama darbiniais kanalais. Būtų kiek per kieta pasakyti, kad tas vizitas skęsta miglose", - sakė prezidento patarėjas.

Tačiau jis pripažino, jog per pastarąsias tris keturias savaites situacija pasikeitė ir ji kaskart keičiasi. Todėl kalbėti apie tai, kad kelionė galėtų įvykti artimiausiu metu, nerealu.

A.Medalinskas taip pat tvirtino žinąs, jog įvažiavimas į Iraką susijęs su gausybe kliūčių, o ir saugumo užtikrinimas gali kainuoti labai brangiai. "Esminis klausimas - sąnaudos. Jeigu matysime, kad jos realiai neatitinka kelionei keliamų tikslų, gali būti, kad ji neįvyks", - pastebėjo patarėjas.

Jis tvirtino, kad kelionė į Iraką gali įvykti netikėtai ir slaptai. Tokią galimybę esą svarsto Iraką dabar prižiūrinčios valstybės. Prieš kurį laiką šioje Persijos įlankos valstybėje tarnaujančius lietuvių karius slaptai aplankė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis. Apie jo apsilankymą pranešta tik įvykus pačiam vizitui.

Šio mėnesio pabaigoje Madride bus surengta Irako atstatymo donorų konferencija. Lietuva kol kas į ją negavo kvietimo. Prieš mėnesį vykusioje Irako atstatymui skirtoje konferencijoje Jordanijos sostinėje Amane Lietuvos atstovai taip pat nedalyvavo, nes nebuvo gavę kvietimo.