"Būnant pačios sistemos atstovu, ko gero, kaip rodo ir Lietuvos patirtis per visus 20 metų, dažniau būna sunkiau reformuoti pačią sistemą. Aš džiaugiuosi, kad R.Šukys sutiko tapti ministru", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Pasak premjero, R.Šukys turės tęsti reformą ir "išvalyti sistemą nuo korupcijos".

"Sveikatos sistema pagal daugelį korupcijos tyrimų būdavo pripažįstama kaip viena iš neskaidriausių. Tą matėme ir nesenose istorijose, ir todėl taip ir formuluojame aiškiai iššūkius naujam ministrui, ir, manau, kaip tik jo paties asmeninės savybės, patirtis yra kaip tinkamos tokiems iššūkiams pasitikti ir įveikti", - sakė A.Kubilius.

Valdančiajai koalicijai priklausanti Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) pirmadienį nutarė į sveikatos apsaugos ministrus siūlyti pirmojo Seimo vicepirmininko R.Šukio kandidatūrą.

Praėjusią savaitę premjeras sakė, kad palaikytų R.Šukio kandidatūrą į sveikatos apsaugos ministrus, bet pabrėžė, kad tam dar turi pritarti prezidentė ir visa valdančioji koalicija.

Liberalcentristai, anot G.Babravičiaus, sieks išlaikyti ir Seimo vicepirmininko postą. Kas galėtų pretenduoti į jį, LiCS pirmininkas tvirtino dar negalįs įvardyti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pasirašė dekretą, kuriuo atleido liberalcentristą A.Čapliką iš sveikatos apsaugos ministro pareigų. Dekretas įsigaliojo nuo pirmadienio.

Laikinai, kol bus paskirtas naujas sveikatos apsaugos ministras, šias pareigas pavesta eiti finansų ministrei Ingridai Šimonytei.

Liberalcentristas A.Čaplikas apie atsistatydinimą iš sveikatos apsaugos ministro posto paskelbė praėjusią savaitę. Jis teigė tokį žingsnį buvęs priverstas žengti, nes esą neturi didžiausios valdančiosios koalicijos frakcijos - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų - frakcijos palaikymo vykdyti sveikatos apsaugos reformą.

Prieš tai Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas buvusį sveikatos apsaugos viceministrą Artūrą Skiką nuteisė už kyšio provokavimą ir paėmimą. Jam skirta 2 metams nelaisvės bausmė atidedant dvejiems metams ir uždrausta dvejus metus palikti gyvenamąją vietą ilgiau kaip 7 dienoms.

Pagal keturių partijų susitarimą dėl valdančiosios koalicijos sudarymo sveikatos apsaugos ministro portfelis priklauso Liberalų ir centro sąjungai.