Ir liberalai, ir keli Seimo nariai liberalcentristams davė neigiamus atsakymus, vienintelė Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija sutiko tęsti pokalbius dėl bendro darbo.

Tiktų net frakciją palikę žmonės

Norą pasitraukti ne tik iš LiCS frakcijos, bet ir iš valdančiosios koalicijos Ž. Šilgalis pareiškė dar sausį. Vasario 11-ąją ryte sušauktame frakcijos posėdyje, sprendžiant iš DELFI gauto protokolo, dalyvavo ir pats partijos pirmininkas Gintautas Babravičius.

Kai kurie liberalcentristai buvo įpareigoti skubiai tartis dėl LiCS frakcijos padidinimo ir frakcijų bendradarbiavimo. Derybų rezultatus jie buvo paprašyti pateikti iki tos pačios dienos 15 val.

Popiet parlamentarai sužinojo, kad G. Babravičiaus pokalbis su Liberalų sąjūdžio atstovais dėl galimo frakcijų bendradarbiavimo baigėsi nesėkmingai – pastarieji davė neigiamą atsakymą. Seimo nariui Algiui Čaplikui buvo pavesta tartis su TPP frakcija. Pastarosios partijos vadovas Arūnas Valinskas sutiko tęsti pokalbius dėl galimo frakcijų jungimosi. Pirmadienį A. Čaplikas DELFI patvirtino, kad toliau šnekama dėl „įvairių formų bendradarbiauti“.

Frakcijos seniūnui Jonui Liesiui teko kalbėtis su pavieniais Seimo nariais. Sprendžiant iš posėdžio protokolo, pokalbiai su Krikščionių partijos frakcijos atstovais Valdemaru Valkiūnu ir Roku Žilinsku bei Mišriai parlamentarų grupei priklausančiu Valerijumi Simuliku dėl jų perėjimo į LiCS frakciją buvo nevaisingi: seniūnas „laikinai gavo neigiamus atsakymus“.

Tuomet frakcija, remdamasi A. Čapliko ir A. Valinsko pokalbiu, nusprendė kreiptis į LiCS valdybą dėl galimo dviejų frakcijų susivienijimo. Apie tai turėtų būti kalbama pirmadienį vakare vykstančiame valdybos posėdyje.

Valerijus Simulikas
Naujosios sąjungos V. Simulikas, pirmadienį paklaustas apie tokias liberalcentristų viliones, tikino, kad „rimtų pokalbių nebuvo“.

Savo ruožtu V. Valkiūnas pajuokavo, kad „vilioja tik moterys“, tačiau pripažino, kad liberalcentristai kvietė jį sugrįžti į frakciją, kurią paliko pernai liepą. Jis DELFI sakė atsakęs neigiamai – dėl „ideologinių nesutarimų“. Europos Sąjungą ir globalizaciją aštriai kritikuojantis parlamentaras teigė, esą liberalai „užspringo globalizacija“, todėl atėjo laikas „liberalams ir liberalanarchistams prasiblaivyti“.

Valdemaras Valkiūnas
V. Valkiūnas iki šiol Seimo posėdžių salėje sėdi apsuptas liberalcentristų, todėl tenka nuolat su jais bendrauti: „Ideologiškai sunku atlaikyti, bet užgrūdino.“ Jis užsiminė ne itin džiaugiąsis ir naryste Krikščionių partijos frakcijoje: „Nesakysiu, kad smagu, bet nėra kur eiti.“ Į repliką, kad gal tuomet laikas visai palikti Seimą, parlamentaras pripažino, jog „viskas yra š... kvadratu“, tačiau pareiškė, kad „kovotojai nepasiduoda, reikia eiti pirmyn, už Lietuvą, tegul net nesvajoja“.

Kliūna koalicijos partnerių požiūris

Jonas Liesys
Frakcijos seniūnas J. Liesys, komentuodamas Ž. Šilgalio planus trauktis, pavadino juos politikavimu ir savęs sureikšminimu. „Išpūsti mūsų nestabilumo požymiai“, – kalbėjo jis. Anot parlamentaro, dėl „bendradarbiavimo vardan bendro tikslo“ tariamasi ir su liberalais, ir su TPP atstovais. „Niekas neatmeta pasiūlymo, bet laukia, kol prinoksime“, – tikino jis.

Ž. Šilgalis teigė kol kas nieko nedarantis, o galutinį sprendimą priimsiantis iki kovo 10 d. prasidedančios Seimo pavasario sesijos.

Žilvinas Šilgalis
„Atrodo, lyg kažkas sąmoningai nori mane išstumti. Frakcijoje normaliai apie tai kalbėjomės, siūliau ieškoti vektorių, kurie mus koalicijoje vienytų. Reikia normalaus bendradarbiavimo, ne ignoravimo. Nuo to priklausys mano likimas frakcijoje. Bet jei ir toliau būsime ignoruojami, o partijos pozicija niekam nebus neįdomi...“ - sakė jis.

Parlamentarui išėjus, LiCS frakcija subyrėtų, nes likusių 6 narių nebepakaktų. Buvęs liberalcentristų lyderis ir šios frakcijos narys Artūras Zuokas pernai rudenį pasitraukė iš Seimo, o jo vietą užėmusi žmona Agnė Zuokienė tapo Mišrios parlamentarų grupės nare.

Pagal Seimo Statutą, parlamente frakciją įkurti gali ne mažiau kaip 7 politikai. Jei Ž.Šilgalis pereitų į opoziciją, valdančioji koalicija nebeturėtų net formalios balsų daugumos Seime, nes ji turėtų tik 70 iš 141 balso.