Savivaldybė praneša, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į Lazdijų šv. Onos parapijos altaristo kanauninko Gvidono Dovydaičio, Seirijų švč. M. Marijos Škaplierinės parapijos klebono Vytauto Juozo Insodos, Krikštonių kaimo bendruomenės komiteto ir bendruomenės narių, kitų rajono katalikų bendruomenės narių prašymą.

Pagal Lazdijų rajono savivaldybės garbės piliečio vardo suteikimo nuostatus, garbės piliečio liudijimą pasirašo rajono savivaldybės meras.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad mūsų kraštietis gerbiamas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius tapo rajono savivaldybės garbės piliečiu. Juo didžiuojasi gimtosios parapijos katalikai, daugelis rajono žmonių. Vieningu sutarimu suteikėme arkivyskupui garbės piliečio vardą. Lauksime jo Kovo 11 -osios renginyje, kai iškilmingai įteiksime garbės piliečio regalijas", – sakė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius gimė 1938 m. lapkričio 7 dieną Gudonių kaime Lazdijų rajone. Mokėsi Krikštonių, Seirijų mokykloje. Lazdijuose buvo vikaru šv. Onos bažnyčioje.

„Nors nuo to laiko jau praėjo daugiau kaip 42 metai, bet jo nuveikti darbai dar gyvi ir šiandien, o pasėta sėkla šiandien brandina derlių. Jis yra buvęs politinis kalinys, daug iškentęs sovietinės okupacijos metais, buvęs Katalikų Bažnyčios Kronikos redaktorius, turintis daug nuopelnų ne tik Lazdijų rajonui, bet ir visai Lietuvai“, –teigė Lazdijų šv. Onos parapijos altaristas kanauninkas G. Dovydaitis.

„Arkivyskupas, nors ir būdamas labai užsiėmęs, dažnas svečias Krikštonių ir Seirijų parapijų bažnyčiose per atlaidus, kitas iškilmes, valstybės šventes. Savo lėšomis Krikštonių miestelio centre pastatė menišką kryžių. Vietos mokyklose yra pravedęs ne vieną pamoką moksleiviams“, - priminė kun. V. J. Insoda.

Lazdijų rajono garbės piliečiai yra ir Kareivonių kaime Lazdijų rajone gimusi liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė, prof. habil. dr. Juozas Vytautas Uzdila, prof. habil. dr. Antanas Kudzys, lietuvių karininkas, rezistentas, kovotojas už Nepriklausomybę Adolfas Ramanauskas – Vanagas (po mirties), dekanas Vytautas Prajara, pedagogė Birutė Vanagienė, miškininkas Vytautas Stacevičius, poetas Sigitas Geda.

Lazdijų rajono savivaldybės garbės piliečio vardas suteikiamas asmeniui už Lazdijų rajono savivaldybės vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto, visuomeninėje ar kitose srityse, taip pat už svarų indėlį kuriant Lazdijų rajono savivaldybės gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę.