Kaip teigiama laiške, "daugumos žiniasklaidoje rašančiųjų ir kalbančiųjų žodžiuose beveik neliko pozityvios nuostatos šių vertybių atžvilgiu - iš moralumo tyčiojamasi, kaip, beje, ir iš patriotizmo, tautiškumo, religingumo ir panašiai".

"Taip tarsi nesąmoningai sukuriamos sąlygos kam nors iš kitur ateiti ir tvarkyti mūsų valstybę už mus...", - rašoma laiške.

"Suvokdami laisvos žiniasklaidos svarbą mūsų visuomenei, vis dėlto kviestume jus tarti savo autoritetingą žodį apie mitologizuojamą jos "nepriklausomumą", apie akivaizdų masinių informavimo priemonių bulvarėjimą, primityvėjimą, agresyvumo, žiaurumo propagandą, pretenziją būti galutine teisingumo instancija", - rašoma laiške.

Po laišku pasirašė iš viso 32 menininkai, dvasininkai, mokslininkai, tarp jų - teatro režisierius Eimuntas Nekrošius, Rašytojų sąjungos pirmininkas Valentinas Sventickas, širdies chirurgas Vytautas Sirvydis, muzikantas ir aktorius Andrius Mamontovas, kino režisierius Arūnas Matelis, aktorius Kostas Smoriginas, žurnalistas Algimantas Čekuolis, rašytoja ir žurnalistė Jurga Ivanauskaitė, kino režisierius Vytautas V. Landsbergis, aktorė Ilona Balsytė, lakūnas Jurgis Kairys ir kiti.

Prezidento atstovai laiško nekomentavo.

BNS žiniomis, laiškas buvo nusiųstas Prezidentūrai prieš dvi savaites, bet, nesulaukus atgarsio, antradienį išplatintas autorių iškoneveiktai žiniasklaidai.