Jis kalbėjo per mokymų, kuriuose JAV instruktoriai savaitę mokė Lietuvos karius naudotis "Javelin" kompiuteriniais treniruokliais, uždarymą.

Iš viso mokymuose dalyvavo 23 kariai iš įvairių Lietuvos kariuomenės dalinių.

"Ši pažangi sistema neabejotinai padarys jūsų ginkluotąsias pajėgas dar labiau grėsmingomis priešui, o todėl ir saugesnėmis",- pristatyme teigė JAV ambasadorius Stephenas Mullas (Styvenas Malas).

"Lietuva įsigyja ginklą, kuris įrodė savo patikimumą kalnuotose Afganistano vietovėse ir Irako dykumų mūšio lauke", - sakė ambasadorius.

Pasak jo, per šias dvi karines kampanijas buvo iššauta daugiau kaip 400 "Javelin" raketų ir visos jos pataikė į taikinius išimtinai tiksliai. Be kita ko, ambasadorius paminėjo pavyzdį, kai vos 30 Amerikos sąjungininkų koalicijos karių atrėmė viso Irako bataliono (maždaug keli šimtai žmonių) ataką, "Javelin" raketomis sunaikindami 18 priešo šarvuočių.

"Tai iš tiesų stulbinantis ginklas", - sakė ambasadorius.

Pagal 2001-ųjų gruodį pasirašytą Lietuvos ir JAV sutartį, Lietuvos kariuomenė už 9,6 mln. JAV dolerių (38,5 mln. litų) įsigis 18 "Javelin" paleidimo įrenginių, 74 raketas, treniruoklius. Į sandorio sumą įtraukta logistinė parama bei karių mokymai naudotis ginkluote.

Treniruoklius Lietuvos kariuomenė gavo gegužę. Pasak Krašto apsaugos ministerijos sekretorės Jūratės Raguckienės, numatoma, kad tikroji "Javelin" ginkluotė bus pateikta Lietuvai 2004 metų viduryje, Lietuvai jau tapus visaverte NATO nare.

Kaip BNS sakė Lauko (sausumos) kariuomenės vadas brigados generolas Valdas Tutkus, kariuomenė taip pat ketina įsigyti ir lauko taktinį treniruoklį - natūralaus dydžio ir svorio lazerinį ginklo atitikmenį.

Pažymėjus specialiais davikliais transporto priemones ir šarvuočius, šiais "Javelin" treniruokliais bus galima lavinti karių įgūdžius poligone.

"Tikromis raketomis dėl jų didelės kainos galėsime šaudyti tik besibaigiant jų tinkamumo laikui", - sakė brigados generolas.

Buvęs sovietinės karinės kampanijos Afganistane kovinių veiksmų veteranas V.Tutkus, lygindamas ligšiolinę prieštankinę ginkluotę su "Javelin" sistema, sakė, jog tai "lyg lygintum milžinišką sovietmečio skaičiavimo centrą su moderniu nešiojamu kompiuteriu".

"Javelin" raketos gali būti saugomos dešimtį metų.

Pasak V.Tutkaus, kitų metų viduryje gavus kovinę ginkluotę, ji bus paskirstyta "Geležinio Vilko" nuolatinės parengties brigados batalionams, tarp jų - ir LDK Algirdo batalionui, kuris jau dabar pasirengęs atlikti NATO užduotis už Lietuvos ribų.

Penktadienį demonstruoti "Javelin" treniruokliai skirti mokytis uždarose patalpose. Treniruoklį sudaro natūralaus dydžio ir svorio paleidimo įrenginiai su taikymosi blokais bei kompiuteris su specialia programine įranga.

Kompiuteris pasiūlo scenarijų, pagal kurį karys per nustatytą laiką skirtingomis sąlygomis turi atpažinti ir sunaikinti pasirinktinai tankus, šarvuočius, ratuotas transporto priemones arba kitus taikinius.

BNS korespondentas po kelias sekundes trukusio instruktorių aiškinimo be didelio sunkumo įvykdė užduotį, kalnuotoje vietovėje aptikęs ir "sunaikinęs" priešininko tanką.

1994 m. pradėtos gaminti raketinės sistemos "FGM-148 Javelin" yra vienas moderniausių prieštankinių ginklų pasaulyje. Teigiama, kad "Javelin" raketa gali pramušti visų žinomų tipų karinės technikos šarvus. KAM turimoje videomedžiagoje apie šį ginklą matyti, kaip "Javelin" raketa sovietinės gamybos tanką "T-72" paverčia sulankstyto metalo krūva.

"Javelin" idealiai tinka kovoti ir prieš bunkerius bei kitus įtvirtintus ugnies taškus.

Aukšta raketos skrydžio trajektorija suteikia galimybę sunaikinti taikinį didesniu negu 2,5 kilometrų atstumu net ir tuo atveju, kai taikinys judėdamas manevruoja ar pasislepia už priedangos ir dingsta iš matymo zonos.

"Javelin" turi integruotą dienos ir nakties taikymo įrangą, todėl galima šaudyti ir blogo matomumo sąlygomis bei tamsoje.

Net nepatyręs karys, naudodamasis šiuo ginklu, pataiko 9 iš 10 kartų.

Taktiniams vienetams ir individualiems kariams skirtu ginklu galima naikinti tankus, šarvuočius, atakuoti sraigtasparnius.

Bendras vienos prieštankinės sistemos svoris - 25 kg. Dvipakopė kieto kuro varoma raketa sveria 16 kg, iš jų 8,4 kg sveria kovinė galvutė, o ugnies postas su taikymo įranga - 5 kg.

2001 m. gruodį Lietuva tapo pirmąja Europos valstybe, pasirašiusia sutartį dėl JAV bendrovių "Lockheed Martin" ir "Raytheon" bendros įmonės gaminamų sistemų "Javelin" įsigijimo.

"Javelin" ginklų sistemą yra įsigijusios tik artimiausios JAV sąjungininkės - mažiau nei 10 valstybių visame pasaulyje.

Lietuvos kariuomenė taip pat turi Švedijos bendrovės "Bofors" gamybos artimojo nuotolio prieštankinių granatsvaidžių "Carl Gustaff".