Liberalcentristo Algirdo Griciaus siūlymui išbraukti tokią Tarptautinių operacijų, pratybų ir kitų karinio bendradarbiavimo renginių įstatymo nuostatą po pateikimo pritarė 43 parlamentarai, 6 buvo prieš ir 2 susilaikė.

Prieš nuostatos, leidžiančios siųsti į tarptautines misijas šauktinius, panaikinimą pasisakė kitos opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos nariai.

"Labai gaila, jog mūsų liberalų laikysena kariuomenės atžvilgiu darosi labai nevyriška", - sakė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Šiuo metu į trylika tarptautinių operacijų yra išvykęs 271 Lietuvos karys, dauguma jų - profesinės tarnybos. Misijose Kosove ir Irake tarnauja kelios dešimtys savanorių šauktinių, kurie apsisprendė pasirinkti profesinę karo tarnybą.

"Spręsti - Seimo valia. Tačiau priėmus pataisas, būtų apribota galimybė tobulintis jauniems vyrams, kurie pasirinko profesinę karinę tarnybą", - BNS sakė krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

Į tarptautinę taikos įvedimo Irake misiją, be profesinės tarnybos karių, pirmą kartą išsiųsta ir 20 pradinę privalomąją karo tarnybą atliekančių karių, kurie atrinkti savanoriškumo pagrindu - 3 iš Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono ir 17 iš Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Be to, NATO vadovaujamoje taikos palaikymo misijoje Serbijos ir Juodkalnijos Kosovo provincijoje iš maždaug 100 išvykusių Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono karių 43 - šauktiniai.

Pasak ministro, į misijas savanoriškumo principu atrinkti šauktiniai ištarnavo jau devynis mėnesius iš metus trunkančios privalomosios karinės tarnybos, ir po misijos jie dažniausiai tampa liktiniais, profesinės tarnybos kariais.

Tvirtindamas 2004 metų Lietuvos kariuomenės sudėtį, Seimas yra nustatęs, kad kitąmet kariuomenėje tarnaus 8,1 tūkst. arba du trečdaliai karių profesionalų, gaunančių atlyginimą iš valstybės biudžeto, o 4,5 tūkst. - šauktinių.