Penktadienį savivaldybės Susirinkimų komisija vėl svarstė Lietuvos gėjų lygos (LGL) ir Tolerantiško jaunimo asociacijos prašymą leisti gegužę surengti eitynes. Valdininkai tikina neprieštaraujantys renginiui, tačiau iki šiol suka galvą, kur leisti jį organizuoti.

Pasiūlyta nauja vieta – automobilių aikštelė prie Mindaugo tilto ir Rinktinės bei Olimpiečių gatvės, anot savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Virginijaus Dastiko, yra pakankamai rami, o eitynių maršrutas iš esmės nesikeičia. „Ar jums būtų malonu ką nors daryti kapinėse?“ – organizatorių klausė jis.

Tačiau pasiūlyta vieta organizatorių nesužavėjo. Anot LGL vadovo Vladimiro Simonko, paveldosaugininkai jį yra informavę, kad dalis šios teritorijos sutampa su buvusių kapinių vieta. Savivaldybės atstovai tai patvirtino. Dalis Rinktinės ir Olimpiečių gatvių buvo nutiestos buvusių kapinių pakraščiu, taigi eitynėms, norint nepažeisti palaidotųjų rimties, liktų nedidelės jų atkarpos.

Be to, valdininkai pripažino, kad netoliese esančių namų (pavyzdžiui, per ginčus dėl žydų kapinių išgarsėjusių Karaliaus Mindaugo apartamentų) gyventojai gali skųstis dėl eitynių. Tai esą galėtų tapti pretekstu atšaukti leidimą.

LGL atstovai penktadienį pasiūlė leisti jiems žygiuoti nuo aikštelės prie „Forum Palace“ Upės gatve iki Baltojo tilto. Tačiau savivaldybės atstovai kol kas nedavė atsakymo – sprendimą žadama paskelbti šeštadienį.

Neseniai savivaldybė buvo leidusi gegužę surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų. Organizatoriai buvo prašę leidimo rinktis kitoje vietoje. Jie norėjo žygiuoti senamiestyje, vėliau pasiūlė dar tris galimus maršrutus, bet valdininkai nurodė, kad renginys turi vykti anapus Neries – prie Sporto rūmų bei Olimpiečių ir Rinktinės gatvėse.

Tam paprieštaravo Kultūros paveldo departamentas, renginiams minėtoje vietoje pasipriešino Lietuvos žydų bendruomenė. „Šiai nekilnojamojo kultūros paveldo objekto teritorijai (Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietai) galioja archeologinis, istorinis ir memorialinis vertingųjų savybių pobūdis“, – pareiškė KPD direktorė Diana Varnaitė. Ji išreiškė susirūpinimą, kad masiniai renginiai organizuojami Sporto rūmų prieigose, kur buvo Vilniaus žydų Šnipiškių senosios kapinės. Ši vieta esą neturėtų būti skirta masiniams susibūrimams.

Todėl Susirinkimų komisija trečiadienį pasiūlė homoseksualams rinktis automobilių stovėjimo aikštelėje prie Mindaugo tilto, o žygiuoti Olimpiečių ar Rinktinės gatve.

Beje, aikštelę prie Sporto rūmų pripažinus rimties vieta, tektų atšaukti Vilniaus miesto tarybos sprendimą ten perkelti visus mitingus, piketus ir kitus masinius gyventojų susirinkimus.

Gegužės 8 d. suplanuotos eitynės būtų gėjų, lesbiečių, jų tėvų, draugų ir žmonių, kurie palaiko žmogaus teises, renginys. Tinklalapio gay.lt teigimu, „Eitynėse už lygybę“ žada dalyvauti ir žymus Vokietijos politikas, Žaliųjų frakcijos Budestage seniūnas Volkeris Beckas.