Kaip trečiadienį pranešė Valstybinė ligonių kasa (VLK), šios lėšos bus skirtos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Iki šiol Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje esantys priklausomybės ligų centrai buvo finansuojami tik iš valstybės biudžeto. Pavyzdžiui, Vilniaus priklausomybės ligų centro finansininkė Svetlana Martinko BNS sakė, jog jų centro 2003 metų biudžetas siekia apie 3 mln. litų. Ji patikino, jog iš PSDF centras jokių lėšų negaudavo.

Priklausomybės ligų centrų vadovai teigė, jog jiems tik biudžetinio finansavimo nepakanka, nes kasmet didėja besigydančių dėl priklausomybių asmenų skaičius.

Sergančiųjų priklausomybės ligomis medicininių paslaugų prieinamumo bei gerinimo programoje pabrėžiama, jog ne visi asmenys priklausomi nuo narkotikų ar alkoholio gali gauti stacionarinį gydymą.

Taip yra todėl, kad pagal dabar galiojančią tvarką už šių asmenų gydymą Priklausomybės ligų centrai negauna apmokėjimo, nes dalis pacientų yra nedrausti privalomuoju sveikatos draudimu. Tokiems asmenims prieinama tik būtinoji medicinos pagalba. Pastaroji jiems teikiama tuomet, kai juos ištinka koma ar apsinuodijama narkotinėmis medžiagomis, esant sunkiai abstinencijai ar psichozėms.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, daugiausia stebimų narkomanų vartoja opioidus, tačiau gydant opioidines priklausomybes iki šiol Lietuvoje nėra kompensuojamo medikamento.

Gavus papildomų lėšų ir įgyvendinus programoje numatytus tikslus tikimasi, jog Priklausomybės ligų centrai suteiks daugiau paslaugų vaikams ir suaugusiems, atsiras galimybė neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu gauti medicinos paslaugas, bus sprendžiamos priklausomybės ligomis sergančiųjų asmenų reabilitacijos ir reintegracijos į visuomenę problemos.

VLK duomenimis, 2002 metais sveikatos priežiūros įstaigose buvo registruota 70 144 priklausomybės ligoniai, iš jų - 4405 asmenys dėl priklausomybės narkotikams. Specialistai teigia, jog realūs skaičiai gali būti net 10 kartų didesni. Pastaraisiais metais daugėja sergančiųjų alkoholinėmis psichozėmis.