Taip pat komitetas pažymi, jog po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių tiek JAV, tiek Europos Sąjungos valstybėse griežtinama migracijos politika.

NSGK siūlo prieglobsčio suteikimo tvarka piktnaudžiaujančių užsieniečių prašymus svarstyti skubos tvarka, nesuteikti prieglobsčio tiems užsieniečiams, kurių prašymų nagrinėjimas buvo nutrauktas anksčiau.

Taip siekiama užkirsti kelią užsieniečiams vilkinti prieglobsčio suteikimo procedūrą nutraukiant prašymų nagrinėjimo procedūrą ir vėl pakartotinai teikiant prašymus. Taip vilkinamas sprendimų priėmimas ir tęsiamas laikas, kai užsieniečiams suteikiamas valstybės išlaikymas.

Komitetas siūlo nuo 6 iki 3 mėnesių sutrumpinti terminą, kai gali būti atnaujintas prašymo suteikti prieglobstį nagrinėjimas, jei prieglobsčio prašytojas pasišalina iš Užsieniečių registracijos centro ar Pabėgėlių priėmimo centro.

Anot komiteto pirmininko Alvydo Sadecko, toks siūlymas leistų išvengti "užburto rato", kai iš URC ar PPC pasišalinęs asmuo po nesėkmingo bandymo prasmukti į Vakarus grąžinamas į Lietuvą, kur tęsiamas jo prašymo suteikti prieglobstį nagrinėjimas.

NSGK narių nuomone, svarbu sugriežtinti tvarką, kai nepilnametis užsienietis, gavęs leidimą gyventi Lietuvoje, pasinaudoja galimybe pasikviesti į Lietuvą gyventi likusius šeimos narius.

Asmenims, siekiantiems gyventi Lietuvoje ir ES, tai patrauklus bei lengvas būdas legaliai įsitvirtinti, panaudojant savo nepilnamečius vaikus.

NSGK siūlo projekte numatyti, jog šeimų susijungimas būtų vykdomas toje saugioje valstybėje, kurioje yra didesnė šeimos dalis.

Komitetas taip pat siūlo griežčiau reglamentuoti leidimų gyventi Lietuvoje išdavimą asmenims, kuriems priklauso didelė dalis Lietuvoje registruotos įmonės akcijų ar jų buvimas būtinas įmonės veiklai užtikrinti.

NSGK yra paskirtas papildomu komitetu parengti išvadoms dėl minėto įstatymo projekto. Pagrindinis Žmogaus teisių komitetas šį projektą svarstys trečiadienį.