Tai numatančias Tarptautinių operacijų, pratybų ir kitų karinio bendradarbiavimo renginių įstatymo pataisas parlamentarai šiandien užregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Liberalų ir centro frakcijos manymu, Lietuvos kariuomenėje yra pakankamai profesionalų, todėl mažiau patirties turintys kariai neturėtų dalyvauti tokiose pavojingose karinėse operacijose, kokios šiuo metu vyksta Irake ir Afganistane.

Parlamentarai įstatymo pataisose taip pat įrašė reikalavimą, jog dalyvaujantys tarptautinėse karinėse operacijose kariai būtų atitinkamai parengti. Tai sumažintų operacijų sėkmei ir patiems kariams keliamą pavojų.

“Šešerių mėnesių parengimas, po kurio savanoriai šauktiniai gali vykti, pavyzdžiui, į Iraką, yra per silpnas dvidešimties metų nesulaukusiems jaunuoliams”, - sakė A.Gricius.

Jo manymu, mažai patirties turintys kariai negali visapusiškai įvertinti jiems kylančio pavojaus. Pasak Seimo nario A.Kašėtos, Lietuvos kariuomenėje yra pakankamai profesionalių, įvairiose operacijose jau dalyvavusių ir patirties turinčių karių, kurie galėtų geriau atlikti karines užduotis nei šauktiniai. Tokią išvadą galima daryti iš to, kad šalis kasmet didina profesionalių karių dalį mūsų kariuomenėje.