Tokią mintį jis išsakė ketvirtadienį Seime svarstant Algimanto Valantino atleidimą iš generalinio prokuroro pareigų.

Parlamentaro nuomone, reikėtų ištirti generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio viešai išsakytas mintis dėl daromo politinio spaudimo prokurorams.

Pasak V. P. Andriukaičio, socialdemokratai ketina inicijuoti parlamentinį tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokios politinio spaudimo priemonės buvo taikomos.

"Inicijuojame parlamentinį tyrimą dėl akivaizdaus valdančiųjų konservatorių Lietuvos Konstitucijos ir įstatymų pažeidinėjimo darant tiesioginį spaudimą Lietuvos teisėsaugos organams. Socialdemokratai niekada nepritars tokiems konservatorių ketinimams ir tikisi, jog Lietuvos žmonės suvoks, koks pavojus kyla Lietuvos demokratijos pagrindams", - pareiškė Seimo Socialdemokratų partijos frakcija.

Ši opozicinė frakcija piktinasi valdančiųjų konservatorių užmojais valdyti visas gyvenimo sritis. "Užmiršę Lietuvos Konstitucijoje reglamentuotus valdžios ir atsakomybės pasiskirstymo principus, konservatoriai bando įtakoti teisėsaugos institucijų veiklą. Viešai apie konservatorių politinį spaudimą prabilęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis atskleidė sunkiai suvokiamus demokratinėje valstybėje reiškinius, kurie neabejotinai turės neigiamų pasekmių Lietuvai ir tarptautinėje arenoje", - pareiškė Seimo socialdemokratai.

Jų nuomone, ir anksčiau bandę nurodinėti prokurorams, kaip reikia tirti J. Abromavičiaus nužudymo, tilto per Bražuolės upelį susprogdinimo ar ginklų prekyba kaltinamo A. Petrusevičiaus bylas, konservatoriai nepadarė išvadų ir toliau lipa ant to paties grėblio - toliau daro spaudimą prokurorams.

"Tik laikmetis kitas - herojai ir problemos kiti, liko tik tie patys konservatoriški veiklos metodai", - apgailestauja Seimo Socialdemokratų partijos frakcija.

Pasak šios frakcijos, Lietuvos visuomenė jau seniai pastebi su valstybės teisiniais pagrindais nesuderinamus reiškinius: viešai sprendžiamas bylas, nesustabdomą informacijos iš teisėsaugos institucijų nutekinimą, bandymą nurodinėti bei reguliuoti teisėsaugos pareigūnams, kaip jie turi vykdyti savo pareigas.

"Dirbtinis skandalų kūrimas bei eskalavimas - tai bandymai nukreipti visuomenės dėmesį nuo svarbiausių valstybės problemų, kurių niekaip nepavyksta išspręsti konservatorių lyderio vadovaujamai Vyriausybei. Jeigu jau Lietuvoje generaliniai prokurorai skiriami ir atleidžiami pagal dirbtinai suformuotą viešąją nuomonę, gal jau metas keisti santvarką? Gal reikia skelbti monarchiją? Ir vieno valdovo dekretais būtų valdomos visos sritys: ir politika, ir ekonomika, ir teisėsauga, ir žiniasklaida. Žymiai paprasčiau ir pigiau, bet ar tokios valstybės mes norime?", - klausia Seimo socialdemokratai.

Kaip ELTA jau skelbė, apie tai, kad neketina atsistatydinti, pranešęs generalinio prokuroro pavaduotojas G. Jasaitis pareiškė, kad prokurorai jaučia valdančiųjų konservatorių spaudimą. Pasak generalinio prokuroro pavaduotojo, "visos šios bylos (rezonansinės - ELTA) visą laiką buvo linksniuojamos iš dešinės pozicijos partijų atstovų".

Premjeras Andrius Kubilius tokias mintis vadina "absurdiškais teiginiais".