Socialdemokratų pareiškimas pasirodė to po, kai prezidento patarėjas Darius Kuolys pranešė, kad V.Adamkus ketina vetuoti ketvirtadienį Seimo priimtą įstatymą, kuriuo Gegužės 1-oji - Tarptautinė darbo diena - pripažįstama valstybės švente.

Prezidentas ketina siūlyti pakeisti jos pavadinimą į Nostalgijos dieną.

Penktadienį išplatintame Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas teigia, kad "toks prezidento siūlymas simbolizuoja nostalgiją tiems laikams, kai Gegužės 1-osios šventė buvo uždrausta arba nepelnytai diskredituojama".

"Mes stebimės, kad Prezidentas tarsi ilgisi diktatūros, mat šią šventę, oficialiai pradėtą švęsti 1919 metais, buvo liautasi švęsti Prezidento Antano Smetonos nedemokratiško režimo laikais", - teigiama išplatintame pareiškime.

Socialdemokratai yra įsitikinę, kad "popiežius Jonas Popiežius II ir šiemet liks ištikimas tradicijai Gegužės 1-ąją melstis už dirbančiuosius".

Socialdemokratų pareiškime taip pat teigiama, kad "Prezidentūros noras diskredituoti didžiausios parlamentinės frakcijos, socialdemokratų, pasiūlymą, atspindintį už juos balsavusių rinkėjų lūkesčius, yra politiškai nekorektiškas, neskatina socialinio dialogo ir susitarimo tarp šalies politinių jėgų".

Prezidento patarėjas D.Kuolys pažymėjo, kad šiais metais gegužės 1-oji bus darbo diena, nes skubos tvarka priimtas įstatymas Prezidentūrą pasiekė penktadienį, apie vidurdienį.

Sprendimą dėl Švenčių įstatymo pataisos šalies vadovas turi priimti per 10 dienų nuo jo gavimo. Šiais metais gegužės 1-oji bus kitas antradienis.