„Įvertindamas šio ryto Seimo pirmininkės, vienos iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderės, pasisakymą, kad aš neturiu palaikymo vykdant sveikatos reformą, suprantu, kad tolesnis mano darbas šioje Vyriausybėje yra beprasmiškas“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Jo teigimu, vykdant tokias reformas „didelis palaikymas“ yra būtinas. „Tai nėra spontaniškas sprendimas, tiesiog mes vertiname situaciją. Mes ryte pas premjerą kalbame apie koalicijos ateitį, o tuo pačiu metu Seimo pirmininkė radijuje išreiškia nepasitikėjimą. Pagaliau juk yra politinė kultūra ir etika“, – kalbėjo A. Čaplikas.

Seimo pirmininkė I. Degutienė pareiškė, jog korupcijos skandalai, susiję su jau iš liberalcentristų gretų pašalintu buvusiu viceministru Artūru Skiku, ministrui gali kliudyti vykdyti reformą. Vėliau ji žurnalistams tvirtino tą patį sakiusi ir praėjusią savaitę. Tai esą buvo tik jos nuomonė, kaip elgtųsi ministro vietoje.

Priminus, kad tų pačių konservatorių lyderis, Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius jam dar pirmadienį išreiškė palaikymą, A.Čaplikas tvirtino, kad kita partijos dalis jo nepalaiko. „Premjeras išreiškė, bet kita dalis konservatorių aiškiai pasakė „ne“ ir tai buvo ne tik ponios I. Degutienės pasakymas, bet ir atskirų narių įspėjimai, kad jie nepalaiko reformos. Neturėdamas didžiausios koalicijos partnerės palaikymo aš dabar jau pripažįstu, kad galiu tapti kliūtimi reformai“, - tvirtino jis.

„Vertindamas besiklostančią situaciją, kai dėl sveikatos apsaugos reformos vykdymo išsiskiria didžiausios valdančiosios koalicijos partnerės lyderių nuomonės, ir suprasdamas, kad neturėdamas vieningo palaikymo iš šio koalicijos partnerio negalėsiu tęsti pradėtų darbų, informuoju, kad šiandien įteiksiu atsistatydinimo pareiškimą ministrui pirmininkui“, – rašoma trečiadienį išplatintame A. Čapliko pareiškime.

Jis išreiškė viltį, kad koalicijai pavyks rasti sveikatos apsaugos ministrą, kuris tęs ir ligoninių tinklo optimizavimo darbus, ir vaistų kainų mažinimo politiką, ir įgyvendins pradėtą savanoriško sveikatos draudimo koncepciją.

A. Čaplikas pabrėžė, kad iš koalicijos nesitraukia, tačiau nežino, ar kitas sveikatos apsaugos ministras bus taip pat liberalcentristas. Jis ketina toliau dirbti Seime: „Visomis išgalėmis padėsiu naujajam ministrui ir visai koalicijai šiuos darbus vykdyti, nes esu įsitikinęs, kad tai leis modernizuoti sveikatos apsaugos sistemą, išsaugant kokybiškas ir saugias paslaugas žmogui, optimizuojant naudojamas lėšas, mažinant išlaidas vaistams, efektyvinant valdymą.“

Politikas pastaruoju metu buvo sulaukęs nemažai raginimų atsistatydinti dėl ministerijoje kilusio korupcijos skandalo. A. Čaplikas ne kartą pareiškė, kad galės prisiimti atsakomybę ir pasitraukti, jei matys, kad jo darbas trukdo vykdyti reformą. Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis ragino premjerą pareikalauti iš A. Čapliko politinės atsakomybės.

A.Kubilius: ministras sureagavo emocingai

Premjeras Andrius Kubilius kol kas neatskleidžia, ar patenkins ministro atsistatydinimo pareiškimą. Jis tvirtina, kad A. Čaplikas dar galėjo dirbti, tačiau pernelyg emocingai sureagavo į Seimo pirmininkės nuomonę.

„Apgailestauju dėl tokio ministro pareiškimo, tokio rašytinio pareiškimo jis galėjo nedaryti. Tikrai manau, kad jis galėjo tęsti darbą. Kartu apgailestauju, kad ministras tokį pareiškimą daro nepabaigęs darbų, manau, kad ministras emocingai klysta dėl Tėvynės sąjungos paramos ir emocingai paskubėjo įvertinti I.Degutienės pastebėjimus“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

Jo teigimu, sveikatos apsaugos sistemos reforma bus tęsiama.

Premjero nuomone, A. Čaplikas į Seimo pirmininkės nuomonę sureagavo pernelyg emocingai.

„Iš kitos pusės, manau, kad jis galbūt emocingai klysta dėl tariamai neigiamos Tėvynės sąjungos frakcijos pozicijos dėl reformos ir galbūt emocingai paskubėjo įvertinti I. Degutienės išsakytas tam tikras abejones“, – kalbėjo A. Kubilius.

Paklaustas, ar Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija nėra kūnas su dviem galvom – A. Kubiliaus ir I. Degutienės nuomonėm, premjeras atsakė: „Asmeninių nuomonių gali būti įvairių, Tėvynės sąjunga turi vieną nuomonę“.

D. Grybauskaitė: politinės atsakomybės prisiėmimas yra paties A. Čapliko ir premjero reikalas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neskuba vertinti liberalcentristo Algio Čapliko sprendimo trauktis iš sveikatos apsaugos ministro pareigų ir pažymi, kad toks sprendimas priklauso nuo jo paties ir premjero Andriaus Kubiliaus.

"Politinės atsakomybės prisiėmimas yra paties A. Čapliko ir premjero reikalas", - Helsinkyje su vienos dienos vizitu besilankančios Prezidentės poziciją dėl A. Čapliko apsisprendimo trauktis Eltai perdavė D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Prezidentė, pasak valstybės vadovės atstovo spaudai, akcentuoja, kad korupcijos išgyvendinimas yra jos itin svarbus prioritetas, ir laikosi nuostatos, jog skaidrumas sveikatos apsaugos sistemoje turi būti užtikrintas.

"Prezidentė taip pat įsitikinusi, jog sveikatos apsaugos sistemos reforma turi būti vykdoma toliau", - teigė L. Balsys.

A.Čaplikas - konservatorių vidaus nesutarimų įkaitas?

A. Čaplikui nusprendus pasitraukti, valdančioji Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) teigia neturinti planų atsisakyti pagal koalicijos sutartį jai priklausančio sveikatos apsaugos ministro posto.

Pasak liberalcentristų lyderio Gintauto Babravičiaus, galimi kandidatai iki šiol nebuvo svarstyti, tačiau pats postas esą turėtų likti LiCS.

„Dar niekas ir nesikėsina į šį postą, kuris pagal koalicijos susitarimą priklauso mums. Ministerija yra mūsų kuravimo sritis. Kol kas kitų kandidatų sąmoningai nesvarstėme, nes buvome išreiškę paramą A. Čaplikui", - BNS sakė politikas.

G.Babravičius teigia, kad A.Čaplikas nusprendė trauktis dėl Seimo pirmininkės I. Degutienės lūpomis išsakyto dalies konservatorių nepritarimo sveikatos apsaugos reformai.

„Tuo metu, kai buvo svarstoma, kaip paspartinti sveikatos apsaugos reformą, viena iš lyderių pareiškė, kad dalis Tėvynės sąjungos narių blokuos reformą. Tai pagrindinė ir vienintelė priežastis. Akivaizdžiai buvo išreikšta dalies Tėvynės sąjungos frakcijos narių nuomonė Seimo pirmininkės lūpomis", - sakė G.Babravičius.

Pasak jo, A.Čaplikas „tapo konservatorių vidaus nesutarimų įkaitu".

A. Čaplikas yra ne pirmas atsistatydinimo pareiškimą įteikęs šios Vyriausybės narys. Sausį iš posto pasitraukė prezidentės Dalios Grybauskaitės nepasitikėjimo sulaukęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Koalicijos partneriai santūriai vertina atsistatydinimą

 Valdančiosios koalicijos partneriai santūriai vertina sveikatos apsaugos ministro liberalcentristo Algio Čapliko atsistatydinimą.

Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Algis Kašėta trečiadienį BNS sakė, kad susidariusią padėtį frakcija ir partijos vadovybė svarstys ketvirtadienio rytą.

"Jeigu ministrui reikia koalicijos partnerių pasitikėjimo, tai turbūt kalbama ne apie mūsų komandą, o apie didžiausios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos", - sakė A.Kašėta.

Kitos valdančiosios koalicijos narės - Tautos prisikėlimo partijos (TPP) - lyderis Arūnas Valinskas teigiamai įvertino tai, kad premjeras konservatorius Andrius Kubilius neskuba A.Čapliko atsistatydinimo pareiškimo įteikti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

"Premjeras kaip patyręs politikas labai teisingai pasielgė, kad priėmė sprendimą nedaryti karštų žingsnių", - trečiadienį BNS sakė A.Valinskas.

Anot jo, atsistatydindamas A.Čaplikas "šiek tiek sužaidė emocijomis", tačiau TPP esą jo neketina nei įkalbinėti išeiti, ir likti.

"Konstitucija nenumato prievartinio darbo", - sakė jis.

Kita vertus, TPP lyderis tvirtino nematąs svarbių priežasčių sveikatos apsaugos ministrui trauktis.

"Kol kas nematau rimtų argumentų, kad jis vienareikšmiškai turėtų trauktis", - teigė A.Valinskas.

Premjeras A.Kubilius trečiadienį A.Čapliko žingsnį pavadino emocine klaida. Jis sakė, kad prieš apsispręsdamas, ką daryti su ministro atsistatydinimo pareiškimu, tarsis ir su koalicijos partneriais.