„Keltuvo nuoma už valandą svyruoja nuo 65 iki 80 litų, jei žmonės nenori mokėti, tegu organizuojasi ir patys nusidaužo varveklius“, - DELFI sakė UAB „Senamiesčio ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Rastenis.

Pavojų kėlė VRM varvekliai

Savivaldybės duomenimis, vien per pirmadienį dėl nenudaužytų varveklių į savivaldybės administracinę komisiją iškviesta apie dešimt sostinės senamiestyje esančių namų savininkų ar administratorių, kurie laiku nesugebėjo pasirūpinti praeivių ar automobilių saugumu.

„Visiems jiems gresia bauda iki 2 tūkst. litų. Savaitgalį mūsų specialistai apvažiavo senamiestį, o iki šios savaitės pabaigos patikrins ir likusius miesto rajonus“, – DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Valstybinėms įstaigoms dėl varveklių kol kas surašyti du administracinių teisės pažeidimo protokolai, tačiau kokioms konkrečiai, savivaldybės atstovas nesukonkretino, nes „administracinės komisijos nutarimas jų atžvilgiu dar nepriimtas“, tad komentuoti būtų neetiška.

Antradienį vilniečiai baisėjosi įspūdingo dydžio varvekliais, kybančiais ant Vidaus reikalų ministerijos stogo, kurie kėlė rimtą grėsmę turistams ir vietiniams, besiburiuojantiems prie pastato, Pilies ir Šventaragio gatvių sankirtoje. Tačiau tai – tik vienas iš daugybės pavyzdžių.

Kainą lemia namo aukštis

M. Švaikausko duomenimis, baudos už varveklius gerokai patuštins sostinės Gedimino prospekte, Šventaragio, Šv.Stepono, kitose gatvėse esančių namų su šlaitiniais stogais savininkų ir administratorių kišenes.

„Įspėti dėl varveklių jie paprastai labai greitai sureaguoja, nes baudos – išties didelės“, – pripažino specialistas.
Tai patvirtino ir „Senamiesčio ūkio“ atstovas. „Jei mūsų specialistai pamato didelius varveklius, gauname gyventojų pranešimus telefonu ar elektroniniu paštu, iškart aptveriame pavojingas teritorijas ir organizuojame varveklių daužymą. Ačiū Dievui, kol kas dar nė vienas žmogus ar turtas dėl to nenukentėjo, o tai ir yra svarbiausia“, - sakė V.Rastenis.

DELFI pašnekovo teigimu, jei namu rūpinasi bendrija, varveklių daužymas – jos pareiga, tačiau, jeigu namo gyventojai nesukūrę bendrijos, už bendrą turtą, kuriam priklauso ir stogas, atsako tokios įmonės, kaip „Senamiesčio ūkis“, kuriam už nenudaužytus varveklius ir būtų skiriamos baudos.

Paklaustas, kiek varveklių daužymas kainuos konkretaus namo gyventojams, V.Rastenis sakė, kad tai priklausys nuo namo aukščio ir keltuvo nuomos kainos.

„Pats darbas nekainuos, tačiau už keltuvų nuomą žmonėms teks susimokėti. Šios išlaidos bus išdalytos visiems butams ir priskaičiuotos prie „kitų išlaidų“, - sakė „Senamiesčio ūkio“ direktoriaus pavaduotojas.

Siūlo skambinti telefonu 1648

Techniką nuomojančios bendrovės „Gotas“ atstovo teigimu, dėl varveklių daužymo jiems skambinama nuolat. „Jei reikia keltuvo, geriau užsisakyti prieš dieną, nes dabar keltuvų reikia ir pavieniams gyventojams, ir bendrijoms, ir namus administruojančioms įmonėms“, – DELFI sakė užsakymus priimantis vadybininkas.

Minėtoje įmonėje keltuvo nuomos kaina priklauso nuo aukščio. „Pavyzdžiui, jei reikia varveklius nudaužyti nuo ketvirto aukšto, valanda kainuos 50 litų, dienai – 200 litų, pristatymas ir atsiėmimas – dar šimtas litų, o atvežti galim, kur tik reikia“, – sakė vadybininkas.

Klausimų, kur kreiptis dėl varveklių daužymo sakė kasdien sulaukiantys ir pagalbos telefono 112 operatoriai. Jiems taip pat pranešama ir apie grėsmę keliančius nenudaužytus varveklius, tačiau, specialistė patarė tokiais atvejais skambinti ne jiems, o Municipalinei policijai, kurios telefonas 1648.