Valdantiesiems dirbančiame Tarybos sekretoriate vienintelis pokytis: tris kairiesiems politiškai lojalius darbuotojus pakeis ištikimi dešiniesiems. Naujoji valdžia nenusiteikusi mažinti etatų politikams dirbančioje kariaunoje nei jos užmokesčio. Nors dar visai neseniai opozicijoje buvę konservatoriai-krikščionys demokratai aršiai kritikavo buvusius valdančiuosius dėl sekretoriato darbuotojams prie pagrindinių atlyginimų mokamų priedų.

Naujai Panevėžio valdančiajai daugumai dirbs aštuonių žmonių sekretoriato komanda. Tiek, kiek darbavosi ir socialdemokratų valdymo laikais.

Tarybos sekretoriatui vadovauti kviečiamas buvęs „Parex“ banko Panevėžio filialo valdytojas, šiuo metu besiverčiantis individualia veikla – ekonomikos klausimais konsultuojantis Valdas Savickas. Nors šis žmogus – nepartinis, tačiau jau yra padirbėjęs dešiniųjų komandoje: 1997–2000 m. ėjo tuomečio mero, dabartinio Seimo nario Vito Matuzo patarėjo ekonomikos klausimais pareigas, vėliau užėmė Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo vietą.

Anot V.Satkevičiaus, jo kviečiamas kandidatas sprendimą, ar sutinka su pasiūlymu, pateiks rytoj.

Bedarbė greičiau, nei tikėjosi

V. Savickas pakeistų iki šiol Tarybos sekretoriatui vadovavusią socialdemokratę Ingridą Mazaliauskienę. Moteris Savivaldybę paliko jau praėjusį ketvirtadienį. Kad teks ieškoti kito darbo, I. Mazaliauskienė kalbėjo vos tik prie valdžios vairo stojo dešinieji.

Tačiau pagal darbo sutartį dirbusi moteris tikėjosi dar padirbėti bent kelis mėnesius, nes teisės aktai numato, jog apie atleidimą privalo būti įspėta prieš kelis mėnesius.

Nė mėnesio su naująja valdžia neišdirbusi I. Mazaliauskienė teigia pasitraukusi šalių susitarimu.

„Iš pradžių žodžiu man pasiūlė išeiti, o paskui tiesiog susitarėme. Nors į šias pareigas būdavo priimama pagal darbo sutartį, bet praktiškai jos buvo politinio pasitikėjimo. Atėję nauji miesto vadovai apsispręsdavo, kas jiems labiau tinka“, – teigė bedarbe likusi socialdemokratė.

V.Satkevičius savo būsimuosius įpėdinius apsaugos nuo galvos skausmo, kaip atsikratyti politiškai nelojalaus, bet pagal darbo sutartį dirbančio Tarybos sekretoriaus. Naujasis meras šias pareigas reorganizavo į politinio pasitikėjimo postą. Tai reiškia, kad jį užėmęs darbuotojas liks tiesiogiai priklausomas nuo mero valios.

„Tarybos sekretorių padariau politinio pasitikėjimo, nes taip jį daugiau įpareigoja“, – aiškino V. Satkevčius.

Pabėgs nuo krizės

Patarėju ryšiams su visuomene S. Satkevičius kviečiasi dirbti renginių organizavimu užsiimančios viešosios įstaigos „Jokastė“ rinkodaros direktorių Darių Simėną. Užgriuvus sunkmečiui užsakymų nebegaunančios įstaigos vadovo brolis – miesto Tarybos narys konservatorius Arnoldas Simėnas.

Pats D.Simėnas neslepia, kad sprendimui dėl naujo darbo įtakos turėjo sunki „Jokastės“ padėtis.

„Įstaigos veikla kiek pristabdyta. Renginių organizatoriai pirmieji pajuto krizę ir turbūt paskutinieji iš jos išlips“, – neslėpė būsimasis mero patarėjas.

D. Simėnas neigia, kad darbas mero pašonėje jam pasiūlytas dėl brolio ryšių.

„Tokių ryšių būtų galima daug surasti. Pažįstu nemažai Tarybos narių, su kai kuriais iš jų gerai bendraujam. Bet esmė, kad aš dirbau „Jokastėje“, metus buvau futbolo klubo „Ekranas“ atstovu spaudai – turiu patirties, reikalingos mero patarėjui ryšiams su visuomene. Man buvo netikėta, kad meras prisiminė mano darbus spaudoje, televizijoje, tos pačios „Jokastės“ organizuotus miesto gimtadienius“, – teigė D. Simėnas.

Mero įvaizdį visuomenės akyse kursiantis patarėjas studijuoja Šiaulių universitete verslo administravimą, yra mokęsis Vilniaus universitete anglų kalbos ir literatūros.

Protegavo savi

D. Simėnas pakeis buvusio mero P. Vadopolo patarėją viešiesiems ryšiams Audrių Rudį. Nors jis buvo atleistas dar tą pačią dieną, kai dešinieji, susivieniję su partija Tvarka ir teisingumas, nuo valdžios olimpo nuvertė socialdemokratus, tačiau praėjusią savaitę vėl pakviestas dirbti į Savivaldybę. Specialiai A.Rudžiui atlaisvinta kėdė Ryšių su visuomene skyriuje.

A.Rudį į naują darbą protegavo buvusius valdančiuosius išdavęs ir su dešiniaisiais sąjungą sudaręs nepartinis Tarybos narys Visvaldas Matkevičius.

Buvęs mero patarėjas sėdo į vyriausiosios specialistės Angelės Valentinavičienės vietą šią perkėlus dirbti į Švietimo skyrių.
„Kodėl specialistas, dirbęs su viešaisiais ryšiais, negali rasti vietos? Aš netgi siūliau A.Rudį palikti eiti tas pačias pareigas. Kadangi A.Rudys tos srities specialistas, o A.Valentinavičienė – ne, todėl jie ir buvo sukeisti“, – pareiškė V.Matkevičius.

Pusantrų metų Savivaldybės Ryšių su visuomene skyriuje dirbusi A.Valentinavičienė studijuoja lietuvių filologiją ir viešuosius ryšius Šiaulių universiteto paskutiniame kurse.

Buvusi ryšių su visuomene specialistė nuo šiol kuruos miesto lopšelių-darželių darbą.

„Darželiai – plati sritis, biudžete jai apie 30 mln. Lt numatyta“, – šių pareigų svorį aiškino V.Satkevičius.

Anot jo, A.Valentinavičienei kuruoti ikimokyklines įstaigas patikėta laikinai – kol iš motinystės atostogų sugrįš nuolatinė darbuotoja.
Į savo komandą patarėja meras pasikvietė ir buvusią Savivaldybės kontrolierę 66-erių Mariją Danutę Kažukauskienę.

„Ji man patarinės visais klausimais – nuo ekonomikos iki politikos. Man labai pasisekė, kad buvusi kontrolierė sutiko dirbti“, – teigė V.Satkevičius.

Anot mero, jo suformuoto Tarybos sekretoriato darbuotojų priedai nebus didesni, nei mokėjo buvę valdantieji.
Didžiausias 70 proc. priedas prie pagrindinio atlyginimo nustatytas Tarybos sekretoriui.