Iš viso pasiūlyti aštuoni kandidatai į stipendiją, tačiau du neatitinka jiems keliamų reikalavimų, BNS sakė Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos narys signataras Bronislovas Genzelis.

Stipendijai pristatytas Mindaugas Briedis su planuojamu įgyvendinti projektu "Dvasingumo" ir "progreso" diskursų poveikis pilietiškumui Lietuvoje", Vilma Bikaitė - su projektu "Lietuvos valstybininko Petro Klimo politinė ir diplomatinė veikla 1918-1943 metais", Bernardas Gailius - su "Jono Polovinsko-Budrio biografija", Tomas Janeliūnas - su projektu "Lietuvos komunikacinio saugumo dilemos: idėjinės bei informacinės laisvės bei atsakomybės stiprinimo galimybės", Brigita Kreivinienė - su projektu "Tėvų, auginančių vaikus su sunkia cerebrinio paralyžiaus negale, požiūrio į socialinį palaikymą išoriniuose resursuose (medicinos, socialiniame ir edukaciniame tinkluose) sąsaja su delfinų terapija", Mindaugas Kvietkauskas - su projektu "Daugiatautė Lietuvos literatūra: tapatybių dialogo formos", Daiva Petrylaitė - su projektu "Socialiniai konfliktai darbo santykiuose ir jų reikšmė visuomeninio gyvenimo raidai" bei Mindaugas Tamošaitis - su projektu "Lietuvos Respublikos III (1926 06 02 - 1967 04 12) Seimas".

"Rinksimės iš šešių, nes du neatitinka pagal amžių. Esame iškėlę griežtus reikalavimus, kad kandidatai gali būti iki 33 metų, - sakė B.Genzelis. - Premija skiriama tik jauniems žmonėms."

Anot signataro, nors nuostatai leidžia stipendijas skirti ne daugiau kaip keturiems kandidatams, šiemet bus įteikta viena. "Finansų ministerija neturi pinigų", - teigė B.Genzelis.

Viena stipendija siekia 39 tūkst. litų.

Stipendijos laureatas turėtų paaiškėti vasario 13-ąją.

Nepriklausomybės stipendija bus teikiama kovo 11 dieną, minint Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį, Seime.

Valstybės Nepriklausomybės stipendijos yra skirtos skatinti Lietuvos piliečius pasirinkti mokslininkų karjerą, grįžti į mokslo tyrimų sritį arba likti mokslo tyrimų srityje, galinčioje pasitarnauti Lietuvai, taip pat didinti pasitikėjimą Lietuvos valstybe, skatinti visuomenę, o ypač jos jaunąją kartą, dirbti valstybės labui ir gerovei.

Stipendijos skiriamos humanitarinių ir socialinių mokslų pakraipos jauniesiems mokslininkams (iki 33 metų) už Lietuvos valstybingumo stiprinimui svarbius mokslo tyrimus.

Pagal nuostatus rekomenduoti kandidatus gauti stipendiją gali mokslininkai, mokslo ir studijų institucijos. Komisija iš pasiūlytų kandidatų sudaro svarstytinų kūrėjų sąrašą, iš kurių atrenka kandidatus.
Sprendimai dėl stipendijų skyrimo priimami slaptu balsavimu dviejų trečdalių balsų dauguma.