Atvirame laiške pabrėžiama, kad „naujos partijos pavadinimas ir neapibrėžtumas suteikia galimybę sukelti nemenką sumaištį, o kartais ir išprovokuoti nereikalingą priešiškumą tam kas krikščioniška, pasmerkimą, pažeminimą, atmetimą ir net krikščionio persekiojimą“.

Atvirą laišką pasirašė Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Sigitas Tamkevičius, Lietuvos Evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos vadovas Chrizostomas, Lietuvos Evangelikų reformatų unitas Lithuania sinodo vadovas Rimas Mikalauskas, Lietuvos Evangelikų reformatų bažnyčios vardu generalinis superintendentas Algimantas Kvedaravičius.

Jame teigiama, jog visuomeniniame, politiniame, viešajame gyvenime apstu įvairių įsikūrusių krikščioniškos minties bendrijų, organizacijų. Politiniame gyvenime jau daugelį metų veikia ir Krikščionių demokratų partija. Tuose pavadinimuose visuomet akcentuojama tam tikra religinė arba grynai politinė pozicija bei įvardijamas veikiančios organizacijos tapatumas.

„Tačiau kai naudojama grynai bendrinė krikščionio sąvoka suprantame, kad tai visuomet apeliuojama į religinę, o ne į politinę tapatybę“, - akcentuoja Bažnyčių lyderiai.

Dvasininkų teigimu, Lietuvoje gyvenantiems ir Dievo žodį skelbiantiems tradicinių krikščioniškų religinių bendruomenių ir bendrijų nariams kelia didžiulį susirūpinimą, kuomet matome, kaip neatsakingai ir nepagarbiai naudojamas mums visiems svarbus ir ypatingai reikšmingas, visą mūsų gyvenimo, veiklos, apsisprendimo ir minties kryptį nusakančio bei religinį tapatumą įtvirtinančio krikščionio termino naudojimas.

„Kiekvienoje religinėje bendruomenėje krikščionys save identifikuoja ir įvardija kaip esmiškai priklausančius Kristui, kalba ir liudija savo religinių bendruomenių vadovų siuntimu, veikia Bažnyčios vardu ir Jos įgaliojimu. Istorija liudija kokia daugybė tikinčiųjų savo gyvybėmis sumokėjo už galimybę priklausyti Kristui ir savo gyvenimą derinti su Evangelijos Žinia“, - atkreipia dėmesį kreipimosi autoriai.

Bažnyčių vadovams „labai skaudu ir liūdna, kuomet šia tikrove kaip priedanga pasinaudoja tam tikros politinės minties grupelė žmonių, net nedrįstančių viešai išreikšti savo veiklos krypties, vertybių, aiškaus savęs identifikavimo Kristaus Asmens atžvilgiu, tikslų ir uždavinių“.

Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius suskubo sureaguoti į dvasininkų priekaištus.

„Remiantis senomis Europos partijų pavadinimų tradicijomis, Krikščionių partija atspindi ne religines, bet krikščioniškosios kultūros vertybes. Vakarų Europoje centro dešinės politinės partijos tradiciškai vadinamos krikščioniškais pavadinimais.
Trumpinant pavadinimus, ar siekiant išvengti pasikartojimo, gali būti praleidžiamas žodis demokratai. Pvz. Bavarijoje (Vokietija) pagrindinė partija vadinasi Krikščionių socialinė sąjunga. Lietuvoje net dvi politinės partijos turi Krikščionių demokratų pavadinimą, dėl to mes pasirinkome trumpesnį pavadinimo variantą. Viešas Vyskupų kreipimasis mums yra netikėtas, jį žinoma, mes atidžiai išnagrinėsime", - DELFI informavo A.Vagnorius.