Vidaus reikalų ministras R. Palaitis antradienį išklausęs VSAT metinę ataskaitą ir vertindamas tarnybos veiklą iš dalies sutiko su Valstybės kontrolės išvadomis, jog VSAT skyrė per mažai pajėgų išorinės ES sienos apsaugai, nors VRM valdymo tobulinimo komisija ne kartą yra nurodžiusi taisyti šią situaciją.

„Pasigendu greitos VSAT vadovų reakcijos į besikeičiančią situaciją. 2006 metais buvo parengta koncepcija, kaip turi būti pertvarkyta sienos apsaugos sistema Lietuvai įstojus į Šengeno erdvę. Deja, ši koncepcija iki galo dar neįgyvendinta. Dėl to VSAT vadovai turėtų prisiimti atsakomybę. Tačiau vienareikšmiškai vertinti susidariusią situaciją ir tarnybai pateikti vien kaltinimus būtų neobjektyvu – nė viena iš dešimties kartu su Lietuva į ES įstojusių šalių neturėjo jokios praktikos, kaip maksimaliai įgyvendinti išorinės bendrijos sienos apsaugos funkciją“, – sakė ministras R. Palaitis.

Kaip praneša VRM, ministras taip pat paragino pareigūnus baigti vidinius „karus“, siejamus su besibaigiančia S. Stripeikos tarnybos kadencija. „Generolo kadencija nebus pratęsta. Šiuo klausimu esame kalbėję su prezidente, ji tarnybos kadencijos pratęsimo praktiką vertina skeptiškai. Aš taip pat laikausi šios pozicijos. Todėl prašau visų susilaikyti nuo veiksmų, regimai kenkiančių visai tarnybai – visuomenės pasitikėjimas VSAT pastaruoju metu gerokai krito“, – į pareigūnus kreipėsi R. Palaitis.

Pastaruoju metu VSAT sklandė gandai, jog ketinama išlaikyti S. Stripeiką poste - neva buvo ruošiamasi, prisidengiant tarnybos štabo reorganizacija, paskirti jį laikinai einančiu vado pareigas ir sulaukti Vyriausybės pasikeitimo. Neva tada į valdžią ateitų S. Stripeikai palankios politinės jėgos ir jis galėtų toliau vadovauti. Taip pat pasieniečiai kalba, jog dabartiniam vadui rengiamas ir atsarginis variantas - jei nepavyktų jo išsaugoti VSAT vado poste, esą jam ruošiama vieta „Lietuvos geležinkeliuose“.

Pastaruoju metu tarp galimų kandidatų į VSAT vado postą buvo minimas Vidaus reikalų viceministras Stanislovas Liutkevičius. Tačiau neseniai žiniasklaidai paskelbus apie įtarimų keliančius jo turtus, S. Liutkevičiaus šansai gerokai sumažėję. O Policijos departamente jau seniai kalbama, kad šio posto labai norįs generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis.