Lygos atstovus papiktino Vyriausybės atstovo pareiškimas, kad esą tik Vyriausybė ir premjeras jam gali duoti pavedimus, o į lygos raštus nebeatsakinėsiantis.

Absurdišku kaltinimu lygos prezidentas Kęstutis Grinius vadina ir Vyriausybės atstovo viešai išsakytus įtarimus dėl politinio užsakymo. Lygos vadovą įžeidė L.Alesionkos nuomonė, esą
K.Griniaus komandos pareiškimai jam primena „megztų berečių“ politikavimą, o „lygos dėdulių skundų“ nebenagrinėti pasiūlys ir pačiam premjerui.

Įgriso mitingų stilius

Nesantaikos ugnis tarp Vyriausybės atstovo ir Nacionalinės dujų, elektros ir šilumos vartotojų lygos įsiplieskė po to, kaip vartotojų gynėjai į L.Alesionką kreipėsi reikalaudami užtikrinti, kad Savivaldybės diferencijuotų šilumos punktų priežiūros tarifus. 

Teisės aktai numato, kad jei šilumos punktą prižiūri tiekėjas, tarifai už šią paslaugą turi būti mažesni. Tačiau daugelyje savivaldybių šilumos vartotojai moka dvigubai, nes šilumos punktų priežiūros sąnaudos įtrauktos į šilumos kainą ir papildomai mokama sistemų prižiūrėtojui.
L.Alesionka tvirtina, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija apie lygos skundą jo dar nėra informavusi.

Vyriausybės atstovas pasiryžęs stoti prieš etikos sergėtojus ir ginti savo tiesą. „Aš tiesiog nereaguoju. Man jau įgriso šitas mitinginis stilius“, – L.Alesionka teigia likęs abejingas etikos sargus pasiekusiam lygos skundui.

Vyriausybės atstovas tvirtina, kad Viešojo administravimo įstatymas leidžia nenagrinėti skundo, jei jo autorius nepateikia naujų argumentų, todėl jis turi teisę nutraukti susirašinėjimą su vartotojų gynėjais.

„Kai kurie iš tų veikėjų, jei jiems parašau atsakymą taip, kaip reikalauja įstatymai, apskundžia premjerui, kodėl jų „neklausau“. Ir dar apskundžia, kad aš todėl į juos nereaguoju, jog buvęs Panevėžio meras Povilas Vadopolas – mano partietis. Tiesiog šlykštu klausyti. O tokių organizacijų ne viena, ne tik K.Griniaus vadovaujama“, – apie vartotojų gynėjų metodus „Sekundei“ pasakojo L.Alesionka.

Įtaria politikavimą

Pasak Vyriausybės atstovo, yra sričių, kurias kontroliuoti – ne jo kompetencija. Tačiau būtent dėl to jis ir sulaukia daugiausia skundų.

„Vandens, šildymo tarifų reguliavimas – Kainų ir energetikos kontrolės komisijos kompetencija. Jei aš savivaldybes dėl tokių dalykų duočiau į teismą, jis su manimi nesikalbėtų. Gal ir atrodo, kad Vyriausybės atstovai privalo kontroliuoti, kaip laikomasi visų įstatymų. Deja, taip nėra. Jei matau, kad savivaldybė daro pažeidimus tokiose srityse, privalau komisijai persiųsti, bet pats neturiu jokios teisės kažką daryti“, – aiškino L.Alesionka.

Vis dėlto Vyriausybės atstovas pripažįsta, kad jei apskrities savivaldybės neįvykdys tesės aktuose numatyto reikalavimo diferencijuoti šildymo punktų priežiūros tarifų, jis kreipsis į teismą.
L.Alesionka nesigina, kad vartotojų gynėjų pareiškimai ir reikalavimai jam primena „megztų berečių“ laikus. Jis netgi įtaria, kad tokių puolimų sulaukiantis dėl savo politinių pažiūrų – iki tapdamas Vyriausybės atstovu jis dalyvavo socialdemokratų partijos veikloje.

„Būdavo mitingų laikai, kai rinkdavo parašus, trenkdavo peticijas. Reikia pasižiūrėti, kokių politinių šalininkai buvo šitų lygų nariai anksčiau. Kažkodėl prieš kelerius metus aš jų nė negirdėjau. Galbūt jie vėliau susikūrė? Bet dabar staiga šitų organizacijų žmones matau renginiuose, kur tikrai ne už socialdemokratus šaukiama „valio“. Tada man ir kyla tokios mintys, nes stilius anų laikų – rėk, aprėk, apderk“, – mano Vyriausybės atstovas.