Siūlo nepasigailėti

Seime jau prieš kurį laiką yra įregistruotos pataisos, pagal kurias lytinis santykiavimas su jaunesniu nei 16-os metų asmeniu net ir nesant prievartos grėstų laisvės atėmimu iki dvejų metų. Jei tokius veiksmus atliktų 16–18 metų paauglys, jis atsakytų tik jei būtų nukentėjusiojo skundas, jo atstovo pareiškimas ar to reikalautų prokuroras.

Pataisos projekte liberalė Dalia Teišerskytė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Sauliaus Stoma siūlo bausti ir už jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimą. Už tai grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Šie parlamentarai pasiūlė ir Civilinio kodekso pataisas – siūloma numatyti, kad tuoktis, nepriklausomai nuo aplinkybių, galėtų ne jaunesni kaip 16 metų asmenys ir panaikinti išlygą, kad nėštumo atveju teismas gali leisti tuoktis ir jaunesniam nei 15 metų paaugliui.

Panašiai siūlo ir konservatorių-krikdemų atstovai Vidmantas Žiemelis ir Antanas Matulas. Jie ragino už lytinį santykiavimą ir lytinės aistros tenkinimą su jaunesniu nei 16 metų asmeniu, jei nėra išžaginimo, seksualinės prievartos ar privertimo lytiškai santykiauti, bausti tik pilnamečius. Tačiau siūloma bausmė griežtesnė – grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Šie parlamentarai siūlo leisti tuoktis tik nuo 16 metų, tačiau norėtų išsaugoti galimybę nėštumo atveju tuoktis ir jaunesniems paaugliams.

Visuomenėje dėl to pasigirsta prieštaringų nuomonių. Kai kurie teisininkai sako, kad tada jaunoms nepilnametėms mamoms būtų uždrausta susituokti su vaiko tėvu ir taip būtų pažeisti jų interesai, o tėvelis keliautų į kalėjimą. Taip pat sunku įvertinti, kiek tokio amžiaus asmenys yra subrendę, nes kiekvienas žmogus – individualus ir jo branda skiriasi. Kiti gi tokius siūlymus sveikina, nes suaugęs žmogus, lytiškai santykiaudamas su už save gerokai jaunesniu asmeniu, vis dėlto žino, ką daro, ir tikrai suvokia pasekmes. To negalima taip tvirtai teigti apie 14–15 metų asmenį.

Galima įteigti

Parlamentarė Dalia Teišerskytė „Panevėžio balsui“ sakė, kad šiuo metu jų pasiūlytos pataisos yra svarstomos komitetuose. Jos teigimu, jei keturiolikmetis neva pats sutinka pradėti intymius santykius, jis yra išnaudojamas. „Tai vaikas. Jam labai paprasta ką nors įteigti ir juo pasinaudoti“, – įsitikinusi Seimo narė.

Parlamentarės teigimu, norėta amžiaus ribą pakelti iki 18 metų, tačiau pabijota, kad dabar esant tokiam prieštaringam visuomenės mąstymui ir jausmams toks pasiūlymas apskritai nebūtų svarstomas. Dabar pasiūlytos pataisos, D. Teišerskytės manymu, bus priimtos pavasario sesijos metu, nes Lietuva „dar gyvena pedofilijos skandalu“. Kartu sakė, kad nuomonių dėl tokių pataisų sulaukiama įvairių. 

„Iš originaliai nusiteikusių Seimo narių tenka išgirsti, kad negalima atimti malonumo iš 14-mečių. Tačiau pradėti intymius santykius turi subrendęs ir suvokiantis, ką daro, žmogus“, – įsitikinusi moteris. Ji abejojo, ar tokio amžiaus nepilnametis gali pajusti tokį malonumą, kokį jaučia subrendęs žmogus. 

„Tai labiau panašu į dviejų kačiukų suėjimą, o ne į dviejų subrendusių, mylinčių žmonių santykius“, – griežtai vertino D. Teišerskytė.

Parlamentarai abejoja, ar asmenys iki 16 metų iki galo suvokia ir tokių santykių pasekmes, santuokos reikšmę, taip pat atsirandančias teises ir pareigas, nes susituokus atsiranda ir civilinis veiksnumas.

Kiekvienas individualus

Bene dažniausiai su pastojusiomis nepilnametėmis tenka susidurti medikams. Tačiau Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas akušerijos ginekologijos reikalams Albinas Ivonaitis sako, kad nepilnamečių gimdymai yra pavieniai atvejai – per metus šioje ligoninėje tokių pasitaiko tik du trys. „Tai nėra masinis reiškinys“, – patikino medikas.

Pasak jo, ligoninėje yra gimdžiusios 16–17 metų mamos, būta ir dar jaunesnių. O ar tokio amžiaus merginos jau būna subrendusios motinystei, A. Ivonaičio manymu, labai individualus dalykas.

„Laikmetis keičia jauną žmogų – jis bręsta anksčiau, – sako gydytojas. – Kartais būna, kad žiūri į mamą ir be dokumentų suklysti spėdamas, kiek jai metų.“

Mediko teigimu, nepilnametės mamos paprastai pasitiki savimi, laukia kūdikio atsakingai ir pasiruošusios. Nors, žinoma, būna atvejų, kai matyti, kad žmogus dar nesubrendęs motinystei, sutrikęs – gimus vaikeliui nežino, ką daryti, ir nelabai suvokia, kas įvyko.

„Atsirado naujas žmogus, reikia juo iš karto rūpintis, o mamai pačiai dar reikia pagalbos priimant sprendimus“, – pasakojo medikas.

Tiesa, labai dažnai nėščios nepilnametės laukia iki paskutinės minutės ir į gydytojus nesikreipia. A. Ivonaitis spėja, kad taip bandoma psichologiškai save apgauti ir kiek įmanoma ilgiau nuslėpti tai, kas įvyko, nuo tėvų ir aplinkinių.

Gydytojas sako, kad gamtoje viskam yra nustatytas savas laikas – taip pat ir laikas giminės pratęsimui. O 15 metų, A. Ivonaičio manymu, per anksti gimdyti. Juolab kad ankstyvo gimdymo ir lytinio gyvenimo pasekmės nėra iki galo aiškios. Tačiau nustatyta, jog ankstyvas lytinis gyvenimas didina galimybę susirgti gimdos kaklelio vėžiu.

„Nėštumas – tai didelis krūvis, organizmo sistemų išbandymas, – primena gydytojas ginekologas. – Žmogaus organizmas tokiame amžiuje funkciškai nėra iki galo subrendęs.“

Visko nesuvokia?

A.Ivonaičio manymu, įstatymo pataisos ir numatytos bausmės mažai ką išspręstų, nes partneriai dažniausiai būna to paties amžiaus (tik pavieniais atvejais vienas iš partnerių būna gerokai vyresnis) ir abu gerokai sutrinka susidūrę su pasekmėmis – nėštumu.

Mediko manymu, kad tokių dalykų apskritai nenutiktų, reikalinga prevencija: jei asmeniui aštuoniolika ir daugiau metų, o jo partnerei trylika keturiolika, griežta bausmė jau būtų motyvuota ir teisinga. 

„18–19 metų žmogus jau visiškai suvokia galimas pasekmes, – įsitikinęs A. Ivonaitis. – Be to, amžiaus skirtumas didelis, tad ir jo bei 13–14 metų asmens suvokimas labai smarkiai skiriasi. Gali pasinaudoti nepilnamete, o ji nelabai suvoks, kad tapo auka.“

Neseniai šalyje nutiko panaši istorija. Trylikametė Anykščių rajono gyventoja į mokyklą po vasaros atostogų atėjo jau būdama nėščia ir prieš keletą mėnesių pagimdė vaikelį. Nors tiek 19-metis vaiko tėvas, tiek jaunoji mama tvirtina, kad jokios prievartos nebuvo, prokurorai iškėlė vaikinui baudžiamąją bylą už išžaginimą.

Situacija prieštaringa – tėtis neišsižadėjo vaiko, padeda jį auginti, abu tėvai draugauja iki šiol, tačiau 19-mečiui gresia laisvės atėmimas ilgiems metams, o jaunosios mamos tėvai greičiausiai turės atsakyti už neatsakingą savo mažamečio vaiko priežiūrą.

Pasak D. Teišerskytės, labai teisinga, kad prokurorai tokį tėvą suėmė.

„Ji gali sutikti. Ji vaikas ir nesuvokia, ką daro, o čia pasinaudota nepilnamete, – įsitikinusi parlamentarė. – Kas iš to, kad vaikinas nori ją vesti? Jis pažeidė Lietuvos įstatymus ir turi atsakyti.“
Pasiteiravus, ar tokiais atvejais vaiko ir jaunos mamos interesai nepaliekami nuošalyje, Seimo narė pareiškė mananti, kad norėdamas padėti vaikui tėvas kalėjime gali dirbti ir siųsti alimentus.

Romeo ir Džuljetų sumažėjo

Statistika rodo, kad šiais laikais nepilnamečių tuoktuvės – gana retas reiškinys.

Miesto Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Dianos Zacharienės žiniomis, tokių santuokų labai sumažėjo. Palyginti su tuo, kas buvo prieš maždaug penketą metų, jų beveik neliko – nebent viena dvi santuokos per metus. Tačiau itin jaunučiai nesituokia – būna sulaukę jau 16–17 metų.
D. Zacharienės pastebėjimais, santuokinis panevėžiečių amžius apskritai auga – retai tuokiasi ir aštuoniolikmečiai. Paprastai jaunavedžių amžiaus vidurkis yra 24–25 metai.

Užtat yra tokių porų, kurios nesituokia, o tik nustatoma tėvystė. Pasak D. Zacharienės, pagimdžiusios 15–16 metų mamos dažniausiai nesituokia.

Panevėžio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Palmiros Liolienės duomenimis, pernai rajone susituokė viena pora, kurios vienas sutuoktinių buvo nepilnametis. Tačiau sulaukiama porų, klausiančių, ką tokiais atvejais reikia daryti. Sužinojus, kad reikia teismo leidimo susituokti, kai kuriuos jaunuolius galbūt atbaido biurokratinės kliūtys.

Beje, šiame procese dalyvauja ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Panevėžio miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Audronė Grainienė sakė, kad praėjusiais metais į juos kreipėsi tik viena tokia pora. Skyriaus darbuotojai davė išvadą teismui, kad sutinka su santuoka, nes jaunoji laukiasi. Užpernai taip pat viena kreipėsi, tačiau paaiškėjo, kad tai melagingas kreipimasis, ir buvo atsakyta neigiamai.

Jei nesituokiama, o vaiko tėtis nepripažįsta tėvystės, nepilnametė mama neturi civilinio veiksnumo, tai reiškia, kad negali atstovauti savo vaiko interesams, atlikti tam tikrų veiksmų. Tokiu atveju gimusiam vaikeliui įsteigiama globa. Pasak A. Grainienės, paprastai anūką iki jo mamos pilnametystės globoja močiutė. Praėjusiais metais buvo du tokie atvejai.

Faktas

Šiuo metu santuoką leidžiama sudaryti pilnamečiams asmenims. Norintieji tuoktis anksčiau turi kreiptis į teismą su prašymu sumažinti santuokinį amžių. Dažniausiai tokio kreipimosi priežastis būna nėštumas. Teismui sutikus ne tik leidžiama tuoktis, bet ir įgyjamas civilinis veiksnumas – nepilnametis įgyja civilines teises ir susikuria civilines pareigas kaip suaugęs pilnametis asmuo.

Statistika

Panevėžio miesto apylinkės teismo duomenimis, 2008 metais buvo gauti septyni prašymai dėl santuokinio amžiaus sumažinimo. Du iš jų buvo atsisakyta priimti dėl pateiktų dokumentų neatitikimo procesinių dokumentų turiniui ir formai keliamų reikalavimų. Vienas prašymas buvo atmestas ir keturi prašymai patenkinti. Santuokinis amžius sumažintas vienais metais ir dviem mėnesiais, šešiais mėnesiais, dvejais metais ir dviem mėnesiais bei vienais metais. 2009 ir 2010 metais tokių prašymų negauta.