„Administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys nuorūkas mėtė toje vietoje, kur rūkė: ant šaligatvio, pro automobilio langą, aikštėse, prie kavinių, barų ir t.t. Tarp pažeidėjų yra bedarbių, studentų, tarnautojų ir kitų specialybių asmenų“, - sakė Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Savivaldybės duomenimis, nuo metų pradžios panašius protokolų skaičius surašytas ir už kitokį šiukšlinimą: plastikinių, alaus butelių, pakuočių ir kitokių šiukšlių mėtymą.

Turės reikalų su anstoliais

„Nuo baudų už nuorūkų mėtymą neišsisuko nė vienas pažeidėjas, - garantavo M. Švaikauskas. Pasak jo, 5 pernai už tai administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys apskundė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Administracinės komisijos nutarimus teismui. Tačiau pastarasis keturiems tik sumažino nuobaudas, o vienam pareiškėjui išdalijo baudą mokėti dalimis.

„Visi nutarimai palikti galioti“, - pabrėžė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Per nustatytą baudos mokėjimo terminą nesusimokėję paskirtos sumos, pasak M. Švaikausko, turės reikalų su anstoliais.

Pasidomėjus, kaip pareigūnai įrodo, kad žmogus iš tiesų numetė nuorūką, savivaldybės atstovas teigė, jog administracinio teisės pažeidimo byloje galima remtis bet kuriais faktiniais duomenimis.

„Tai administracinio teisės pažeidimo protokolas, nuotraukos, garso ar vaizdo įrašai, liudytojų parodymai, nukentėjusio ir patraukto administracinėn atsakomybėn asmens paaiškinimas, eksperto išvada, daiktiniai įrodymai, daiktų ir dokumentų paėmimo protokolai, taip pat kitokie dokumentai“, - sakė M. Švaikauskas.

Paklaustas, kiek baudų už numestas nuorūkas realiai sumokėta, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas minėjo, kad su savivaldybe atsiskaitė 31 rūkalius, 7 pažeidėjų duomenys perduoti antstoliams išieškojimui. Likusiems mokėjimo terminas dar nepraėjęs.