„Nesiruošiam keisti Vyriausybės programos. Galime svarstyti, kaipo ją įgyvendinti, kokią vieną ar kitą įgyvendinimo nuostatą, bet pats principas labai aiškus – jie prisijungia, jeigu nori prisijungti prie valdančios koalicijos, kuri turi savo programą, kuri turi programos įgyvendinimo mechanizmą ir tai yra pagrindinė sąlyga“, - ketvirtadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras pirmininkas.

A. Kubilius primena, kad Krikščionių partijos frakcijos nariai anksčiau buvo Tautos prisikėlimo partijos atstovai, todėl jie taipogi prisidėjo prie esamos programos kūrimo, nors dabar ją ir kritikuoja.

„Jie turi prisiimti įsipareigojimą vykdyti koalicijos programą: tą programą, kurią įgyvendinome per praeitus metus, tą programą, prie kurios rengimo jie patys prisidėjo dar būdami kitoje partijoje, tą programą, kurios įgyvendinimo rezultatus labai pozityviai vertina Europos Komisija“, - į klausimą, kokiomis sąlygomis krikščionys galėtų prisijungti, atsakė A. Kubilius.

Pasiteiravus, ar parama programai turi būti besąlygiška, A. Kubilius to nepaneigė: „Kito kelio nėra. Kaip gali būti koalicija, kurioje dalis koalicijos narių turi kitokią nuomonę apie Vyriausybės programą“.

Klausiamas, o kas atiteks Aleksandro Sacharuko Seime vadovaujamiems krikščionims, premjeras nebuvo konkretus. Pasak jo, paprastai už paramą tam tikrai partijai atriekiama dalis atsakomybės – kitaip tariant, jos atstovai paskiriami į postus Vyriausybėje ar Seime.

DELFI primena, kad buvusiai „Vienos Lietuvos“ frakcijai buvo pasiūlyta prisijungti prie valdančiosios koalicijos, tačiau buvo laukiama Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos partijos suvažiavimo rezultatų.

Šiuo metu koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis, liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija (TPP). Kartu šios frakcijos vienija 71 narį, kai Seime iš viso yra 141 vieta.

„Viena Lietuva“ Seime turi 11 narių, į frakciją ketina perbėgti ir „tvarkietis“ Jonas Ramonas.

Pastarasis norėtų užimti Kaimo reikalų komiteto pirmininko vietą, o vienam krikščionių frakcijos nariui Laimontui Diniui ruošiama Seimo vicepirmininko vieta.