Klaipėdos visuomenės sveikatos centro entomologė Danguolė Kisielienė "Klaipėdai" teigė, kad prasidėjo antrasis erkių aktyvumo periodas. Jau porą savaičių besitęsiantis erkių suaktyvėjimas, pasak D.Kisielienės, pasireiškia tuo, kad prieš rudenį jos dar labiau pradeda pulti žmones, kad sukauptų atsargas žiemai. Pirmasis jų aktyvumo periodas būna pavasarį.

Savo saugumu, pasak specialistų, žmones pasirūpinti verčia faktas, kad šiemet per mėnesį Laimo liga erkės užkrėtė beveik tiek pat žmonių kiek pernai per visus metus.

Daugiausiai žmonių nuo erkių nukentėjo liepą ir rugpjūtį. Liepos mėnesį Laimo liga susirgo 24 žmonės. Dar tiek pat - rugpjūtį. Per šešis pirmuosius šių metų mėnesius erkės užkrėtė tik penkis žmones. Pernai Klaipėdoje Laimo liga užsikrėtė 28 klaipėdiečiai.

Rugpjūčio mėnesį nustatyti ir pirmieji šiemet erkinio encefalito atvejai. Žmonės teigė, kad abiem atvejais ligą perduoti galėjo erkės, įsisiurbusios Girulių miške.

Ne vieną čia erkės užkrėtė ir Laimo liga, kuri šiemet tampa sezono epidemija.

D.Kisielienė sakė, kad žmonėms Laimo liga užkrėstos erkės įsisiurbė miesto parke, Smiltelės gatvėje, Dituvoje, Kalotėje, Kairių poligone, ant I.Simonaitytės ir Jono kalnelių, Endriejavo miškuose, Rimkuose, Jokūbave bei Smiltynėje.

Tarp šia erkių platinama liga susirgusiųjų buvo ir keletas mažamečių vaikų. Tėvų nuomone, jiems erkės įsisiurbė vaikų darželio teritorijoje.

Spėjama, kad sergančiųjų Laimo liga klaipėdiečių gali būti dar daugiau, nes specialistai turi duomenų, jog žmonės, atpažinę ligos požymius, gydosi patys.

D.Kisielienė teigė, kad tai grėsmingas faktas, jog ligoniai pasikliauja vien vaistininko paskirtais antibiotikais ir nesikonsultuoja su gydytojais.

Ankstyvoje stadijoje iki galo neišgydyta Laimo liga gali sukelti rimtų komplikacijų ir pasekmių, pasireiškiančių po daugelio metų.

Klaipėdos ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus vedėjas Stanislovas Stropus teigė, kad vien paraudusi dėmė erkės įsisiurbimo vietoje dar nereiškia, kad žmogus tikrai susirgo Laimo liga. Tai įvertinti gali tik specialistas. Pasak mediko, anksti nustatyta liga yra lengvai išgydoma, tačiau antibiotikus reikia vartoti mažiausiai porą savaičių.

Neišgydyta arba negydyta liga gali varginti po kūną migruojančia raudone, odos pakitimais, gali sukelti veido raumenų paralyžių, pakenkti širdžiai, kai kada - sąnariams.

Nuo šios ligos apsauganti vakcina dar neišrasta.