NSGK išvadose teigiama, kad buvę VSD vadovai Mečys Laurinkus, Arvydas Pocius ir Dainius Dabašinskas nebuvo pateikę reikiamos informacijos šalies vadovams apie jų tarnybos bendradarbiavimą su užsienio partneriais, todėl jų veiksmus siūlyta ištirti Generalinei prokuratūrai dėl galimo tarnybinių įgaliojimų viršijimo.

Apie pradėtą ikiteisminį tyrimą informuota Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Jos atstovas spaudai Juozas Ruzgys BNS patvirtino, kad toks raštas iš Generalinės prokuratūros gautas.

Tyrimas, kuriam vadovauja Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, pradėtas dėl piktnaudžiavimo.

Anot šio departamento vyriausiojo prokuroro Algimanto Kliunkos, tyrimas pradėtas "ne asmenų atžvilgiu, o dėl nusikalstamos veikos fakto su tikslu ištirti, ar padarė pareigūnai tokią veiką, ar ne".

Per spaudos konferenciją antradienį prokuroras teigė, kad Seimo NSGK tyrimo išvados paspartins prokurorų darbą.

"Tyrėjams nereikės kai kurių duomenų rinkti iš naujo, ieškoti šaltinių. Susipažįstama su medžiaga, tai eis užtikrinti kryptingą tyrimą", - kalbėjo A.Kliunka.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, ikiteisminis tyrimas pradėtas Generalinei prokuratūrai atsižvelgus į Seimo poziciją, kad jos pareiga yra ginti viešąjį interesą.

"Prokuratūros pareiga - ginti viešąjį interesą. Tokią nuomonę išreiškė Seimas ir Seimo komitetas, ir ši nuomonė buvo patvirtina balsavimu, taip kad prokuratūra matomai ir atsižvelgė į tai", - žurnalistams antradienį sakė šalies vadovė.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Sausio 19 dieną Seimas patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas, kuriose teigiama, kad M.Laurinkus, A.Pocius ir D.Dabašinskas bendrais bruožais informavo valstybės vadovus apie bendradarbiavimą su užsienio partneriais, o apie Antaviliuose kuriamą objektą išvis jie nebuvo informuoti.

Seimo patvirtintose NSGK išvadose taip pat teigiama,, kad Lietuvoje buvo sudarytos sąlygos JAV CŽV sulaikymo centrams veikti, nekliudomai pervežti, įvežti ar išvežti CŽV sulaikytus asmenis, tačiau nenustatyta, ar šiomis sąlygomis pasinaudota.

NSGK nariai konstatavo, kad VSD buvo gavęs CŽV prašymą įrengti patalpas, tinkamas sulaikytiems asmenims laikyti, ir tokios patalpos buvo įrengtos, tačiau nenustatyta, ar jose laikyti terorizmu įtariami asmenys.

Išvadose teigiama, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę. Nustatyta, kad jie mūsų šalyje ir buvo nusileidę. Kai kurie orlaiviai išvengė muitinės bei pasienio pareigūnų patikros. Nei keleivių tapatybės, nei krovinių paskirties nebuvo įmanoma nustatyti.

Be to, VSD nekontroliavo, ką užsienio partneriai atveža ir išveža. Tačiau nenustatyta, ar įtariamieji terorizmu šiais orlaiviais buvo gabenami.

Apie tai, kad netoli Vilniaus 2004-2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams laikyti, praėjusių metų rugpjūtį pranešė JAV televizija "ABC News". Jame teigta, jog Lietuvoje kalinti ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.