Kaip paaiškino Vidaus reikalų ministerija (VRM), tarnybinis pasas yra asmens dokumentas, patvirtinantis asmens tapatybę ir pilietybę, tačiau jame dar yra papildomų duomenų apie asmenį - nurodytos jo užimamos valstybės tarnybos ar su ja susijusios pareigos. Šis asmens dokumentas skirtas vykti į užsienio valstybes tarnybos tikslais, todėl tarnybinis pasas bus reikalingas tarnautojams ir kitiems asmenims, kurie tarnybiniais tikslais dažnai vyksta į užsienį. Tokiais atvejais nereikės naudoti asmeninio paso.

Specialistų teigimu, tarnybinis pasas yra naujos kartos asmens dokumentas, sukurtas naudojant šiuolaikines technologijas ir pažangiausias apsaugos priemones bei atitinkantis Europos Sąjungos reikalavimus ir Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) rekomendacijas.

Vyriausybės nutarimu patvirtintas pareigybių, kurias einantiems asmenims gali būti išduodamas tarnybinis pasas, sąrašas. Jame - 18-20 kategorijos valstybės tarnautojai, Seimo kanceliarijos patarėjai, valstybės institucijų vadovai, jų pavaduotojai. Taip pat tarnybinis pasas bus išduodamas Prezidento, Seimo Pirmininko, Ministro Pirmininko ir ministrų politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams, Seimo, Vyriausybės kanceliarijų bei ministerijų departamentų direktoriams ir pavaduotojams, skyrių, nesančių departamento struktūroje, vedėjams.

Tarnybinius pasus gaus ir savivaldybių merai, jų pavaduotojai, savivaldybės direktoriai ir pavaduotojai bei savivaldybių kontrolieriai.

Į sąrašą įtrauktos ir Lietuvos diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ar atstovybių prie tarptautinių organizacijų administracinio techninio personalo darbuotojų pareigybės. Tačiau tarnybinis pasas nebus išduodamas asmenims, kuriems pagal Lietuvos diplomatinės tarnybos įstatymą gali būti išduotas diplomatinis pasas.

Kita svarbi pareigybių grupė - kariuomenės vadas, pajėgų vadai ir pavaduotojai, Gynybos štabo viršininkas ir jo pavaduotojai, skyrių viršininkai. Tai gali būti ir kitos profesinės karo tarnybos karių pareigybės, jeigu jų pareiginiuose nuostatuose nustatytoms funkcijoms vykdyti būtina nuolat vykti į užsienio valstybes.

Valstybės tarnautojai, kurių pareigybių aprašymuose nustatytoms funkcijoms vykdyti būtina nuolat vykti į užsienio valstybes, taip pat galės kreiptis dėl tarnybinio paso išdavimo.

Norint gauti tarnybinį pasą, reikia kreiptis į darbdavį, tai yra asmenį, turintį teisę priimti į pareigas, kuris kreipsis į Valstybės tarnybos departamentą prie VRM. Jei žmogų į pareigas priėmė kolegiali valstybės ar savivaldybės institucija, kreiptis reikia į vidaus reikalų ministrą ar jo įgaliotą asmenį, šiuo atveju - į Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorių.

Norint gauti tarnybinį pasą, būtina pateikti nustatytos formos prašymą. Prašymas kartu su dokumentais pateikiamas asmeniškai. Taip pat reikia pateikti ir tris asmens amžių atitinkančias nuotraukas, atitinkančias Nuotraukų asmens dokumentams reikalavimus. Keičiant tarnybinį pasą, reikės pristatyti ir senąjį dokumentą. Jeigu asmuo, kuris kreipėsi dėl tarnybinio paso išdavimo ar keitimo nėra valstybės tarnautojas, jis kartu su prašymu turi pateikti pažymėjimo, patvirtinančio jo einamas pareigas, nustatyta tvarka patvirtintą kopiją.

Jeigu asmuo tarnybinį pasą keičia dėl vardo, pavardės, lyties, gimimo datos, gimimo vietos, asmens kodo pakeitimo, naujas tarnybinis pasas išduodamas tik po to, kai duomenys apie asmenį yra pakeisti ar patikslinti Gyventojų registre ir asmeniui išduota asmens tapatybės kortelė su naujais duomenimis.

Tarnybinį pasą įstaigoms, kuriose dirba norintys gauti pasą darbuotojai, išduoda ir keičia Valstybės tarnybos departamentas prie VRM. Išnagrinėjęs pateiktus dokumentus, departamento direktorius priima sprendimą dėl tarnybinio paso išdavimo ar keitimo. Valstybės tarnybos departamentas tarnybinį pasą išduoda ar keičia ne vėliau kaip per mėnesį nuo visų reikalingų dokumentų gavimo dienos.