Labiausiai sustiprėjo liberalų pozicijos

Paklausti, kaip vertina dabartinės Vyriausybės darbą, vos 0,4 proc. respondentų pasirinko atsakymą teigiamai (pernai lapkritį tokių buvo 0,6 proc.). Tiesa, padaugėjo žmonių, ministrų kabineto veiklą vertinančių greičiau teigiamai (atitinkamai 8,6 proc. ir 4,8 proc.).

Kartu sumažėjo tų, kuriems valdžios sprendimai greičiau nepatinka (37,5 proc. ir 41,9 proc.). Tačiau gyventojų, kurie Vyriausybės veiklą vertina kategoriškai neigiamai, padaugėjo labiausiai – nuo 39,2 proc. iki 49,6 proc.

Tyrėjų teigimu, prasčiausiai Vyriausybės veiklą vertina vyresnio amžiaus, žemesnio išsimokslinimo apklaustieji.

Klausiami, už kurią partiją balsuotų, jei Seimo rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, žmonės dažniausiai minėjo socialdemokratus (14,8 proc.) ir „darbiečius“ (14,2 proc.). Pastarųjų reitingas per pastaruosius porą mėnesių ūgtelėjo net 1,7 proc. punkto, o socdemų ir trečioje vietoje likusios partijos „Tvarka ir teisingumas“ – po 0,6 proc. punkto.

Konservatoriai-krikdemai, kaip ir pernai lapkritį, liko ketvirti – 8,1 proc. (sumažėjo 0,5 proc. punkto).

Į Seimą dar patektų Liberalų sąjūdis (6 proc.), kurių gerbėjų gretos padidėjo labiausiai (2,2 proc. punkto). Parlamentinę Liberalų ir centro sąjungą apklausoje aplenkė vos vieną atstovą Seime turintys socialliberalai. Dar viena valdančioji – Tautos prisikėlimo partija sulauktų vos 0,5 proc. rinkėjų simpatijų.

Vyriausybė su žmonėmis kalba daugiau, bet nepakankamai

Žmonės šiai Vyriausybei meilės nejaučia ir dėl tokių veiksnių, kaip žiema bei augančios sąskaitos už šildymą, ir dėl priimtų sprendimų. Politologė Jūratė Novagrockienė priminė, kad valdžia dar labiau apkarpė žmonių pajamas: „Pensinininkai turi būti nusiteikę prieš Vyriausybę. Dirbantiesiems atrodo, kad nuo pensijų nupjautos nedidelės sumos, bet nedaug gaunantiems žmonėms tai yra daug. Stebuklas, kaip jie išgyvena.“

O tiems, kurie dirba, padidėjo mokesčiai, pavyzdžiui, už autorinį atlyginimą: „Galimybių užsidirbti mažėja. Jei žmogus ir turi vienokią ar kitokią galimybę užsidirbti, gauna mažesnį uždarbį.“

Anksčiau Vyriausybė buvo kritikuojama dėl atsainaus požiūrio į visuomenę ir nenoro aiškinti savo sprendimų motyvus. J. Novagrockienė pripažino, kad dabar padaugėjo kalbėjimo viešojoje erdvėje, bet to esą nepakanka: „Priimami drastiški ir nepopuliarūs sprendimai. Reikia daugiau kalbėti su žmonėmis, nors kalbant nelabai kas pasikeis. Situacija negerėja nė kiek. Anksčiau sakyta, kad pasiekėme dugną, bet to niekas nepatvirtina. Svarbiausia yra tai, kad priekyje vilties maža.“

DP populiarumą, politologės nuomone, lemia jos pirmininko Viktoro Uspaskicho rodymasis viešumoje: „Jis matomas Lietuvoje, nors dirba toli – Europos Parlamente, reiškiasi labai aktyviai, kritikuoja A. Kubilių, Vyriausybės sprendimus, teikia žmonėms viltį.“

Tuo metu pagerėjusias Liberalų sąjūdžio pozicijas, anot J. Novagrockienės, lemia tai, kad ši partija atrodo mažiausiai susitepusi ir nuodėminga koalicijos dalis, pasižyminti dalykiniais sugebėjimais. Tautos prisikėlimo partija skilo ir įsivėlė į ne vieną skandalą, jų neišvengė ir liberalcentristai, o konservatoriai esą visada bus kalti.

„Žmonėms labai svarbus tampa moralumas – jis yra lyg materialinių nepriteklių kompensacija. Politikai, atrodantys įtartini moralės prasme, ilgainiui praloš“, - kalbėjo politologė.

Kaip vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)2010 m. sausis2009 m. lapkritis
Teigiamai0,40,6
Greičiau teigiamai8,64,8
Greičiau neigiamai 37,541,9
Neigiamai49,639,2
Nežino/neatsakė3,913,5
Iš viso:100100

Už kurią partiją balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)2010 m. sausis2009 m. lapkritisPokytis
Socialdemokratų partiją14,814,2+0,6
Darbo partiją14,212,5+1,7
Partiją „Tvarka ir teisingumas“9,58,9+0,6
Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus8,18,6-0,5
Liberalų sąjūdį6,03,8+2,2
Naująją sąjungą (socialliberalus)3,53,2+0,3
Liberalų ir centro sąjungą2,8 3,0-0,2
Valstiečių liaudininkų sąjungą1,21,8-0,6
Tautos prisikėlimo partiją0,50,7-0,2
Kitą partiją3,63,5 
Nebalsuočiau25,625,2 
Nežino/ neatsakė10,214,6 
Iš viso100100 

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" sausio 8-18 d. naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1003 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Šis gyventojų viešosios nuomonės tyrimas DELFI portalo užsakymu atliktas rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!.