Padidėjęs užsienio žvalgybų susidomėjimas diplomatais siejamas su Lietuvos įsiliejimu į Europos Sąjungą ir NATO. Neoficialiomis žiniomis, komiteto nariai informuoti, jog yra bandoma užverbuoti net ir aukščiausio diplomatinio rango pareigūnus.

Ypač pažeidžiami tampa tie diplomatai, kurie piktnaudžiauja tarnyba - juos lengviausia šantažuoti.

Apie tai prabilta po to, kai paaiškėjo, kad keli Lietuvos konsulai užsiiminėjo šešėliniu verslu.

Nemažai diplomatų verbavimo atvejų užfiksuota ne tik Rytų valstybėse, bet ir NATO šalyse.

Užsienio žvalgybų dėmesio objektų tampa ir politikai.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas sakė, kad gauta informacija kelia susirūpinimą.

"Nėra jokių abejonių, kad Lietuva domisi užsienio žvalgybos tarnybos. Užfiksuota įvairių mėginimų bendrauti su mūsų politikais, diplomatai. Užsienio specialiosios tarnybos norėtų gauti vienos ar kitos informacijos, todėl einama į artimesnius, draugiškesnius, patikimesnius kontaktus", - užsiminė A.Sadeckas.

Komiteto nariai pripažino, kad Lietuvos diplomatinės tarnybos dar nėra pakankamai pasirengusios apsisaugoti nuo galimų specialiųjų tarnybų provokacijų ar teroristų išpuolių.

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas neneigė, kad diplomatais Maskvoje yra domimasi.

"Bet negalėčiau patvirtinti, kad aš arba kiti ambasados darbuotojai jaučia kokį nors didesnį dėmesį, kad vyktų kokie nors nenatūralūs dalykai", - teigė ambasadorius.

Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Jonas Paslauskas nesutiko, kad dabar padidėjo susidomėjimas Lietuva.

"Tas susidomėjimas buvo visada. Jis yra natūralus ir visiškai suprantamas. Juk mums irgi įdomu, kas vyksta pas kaimynus", - sakė J.Paslauskas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje taip pat kabėta ir apie būtinybę sustiprinti fizinę kai kurių diplomatinių misijų apsaugą.

"Būtina įvertinti ir terorizmo grėsmę", - užsiminė A.Sadeckas.

Šis klausimas tapo itin aktualus po to, kai JAV Centrinė žvalgybos valdyba pranešė apie musulmonų ekstremistų rengiamus teroristų išpuolius prieš kai kurių šalių ambasadas, tarp jų ir Lietuvos, Turkijoje. Todėl praėjusią savaitę buvo sustiprinta ir Lietuvos ambasados apsauga Ankaroje.