Nepasitikėjimo procedūrą Vyriausybei inicijuoti siūloma tuo atveju, jei parlamento pavasario sesijoje nepasiseks patvirtinti kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis išaiškintų, ar ministrų kabineto planai pertvarkyti sveikatos priežiūros įstaigas neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

„LSDP taryba griežtai smerkia tokį A. Kubiliaus Vyriausybės sprendimą ir siūlo LSDP frakcijai pakartotinai inicijuoti Seimo kreipimosi dėl šio Vyriausybės nutarimo į Konstitucinį Teismą projektą; taip pat inicijuoti nepasitikėjimą Vyriausybe, jei šis nutarimas bus bandomas įgyvendinti“, - rašoma partijos tarybos patvirtintame nutarime.

Partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia, kad nepasitikėjimą būtų galima organizuoti ir kiek vėliau, reformai jau prasidėjus šį balandį. „Jeigu šita sveikatos reforma, kuriai mes nepritariam, nepasiteisins, mes reikalausim labai griežtos atsakomybės iš Vyriausybės“, - sakė A. Butkevičius.

Socdemų nepasitenkinimą sukėlė 2009 m. gruodžio 7 d. priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriuos 10 savivaldybių ligoninių neteko galimybių teikti stacionarias antrojo lygio chirurgijos ir terapijos paslaugas.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas aiškina, jog taip elgiamasi dėl finansų trūkumo ir dėl pačių pacientų saugumo: esą rajonų ligoninės prisiperka brangios įrangos, kuri yra beveik nenaudojama, o rajonų medikai praranda kvalifikaciją, nes dėl nedidelio pacientų skaičiaus neturi galimybės praktikuotis.

Socialdemokratai dėl šios reformos inicijavo kreipimąsi į KT, tačiau paskutiniąją praėjusios sesijos dieną šis klausimas sukėlė priešpriešą tarp valdančiųjų ir opozicijos.

Opozicija balsavimą dėl kreipimosi į KT formaliai pralaimėjo vos keliais balsais, o posėdžiui pirmininkavęs pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas, liberalcentristas Raimondas Šukys nesutiko organizuoti balsavimo iš naujo.

Pasipiktinusi opozicija – socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ – nutarė „balsuoti kojomis“ ir pasišalino iš posėdžių salės, o galutinį vertinimą – reikėjo parbalsuoti ar ne – pateiks Seimo Etikos ir procedūrų komisija.