„Aiškiai buvo pasakyta – nepasitikėjimas, - DELFI sakė politikas. – O motyvai - jau kitas dalykas. Čia kiekvienas gali savaip manyti. Aš nežinau, ar kas turi egzaminuoti prezidentę. Niekur neparašyta. Ar spauda nori įrašyti tokią taisyklę, kad jei žurnalistas klausia, jam privalo prezidentė aiškintis?“

V. Landsbergis nebuvo linkęs svarstyti, ar pasikeitus ministrams galėtų nukentėti Lietuvos užsienio politikos tęstinumas. Pasak jo, tai pamatysime, kai bus paskirtas naujas diplomatijos vadovas. „Ar nukentės, ar ne, mes pamatysime“, - teigė politikas.

Jis taip pat neišsakė aiškios nuomonė, ar būsimas užsienio reikalų ministras turėtų būti politikas, ar karjeros diplomatas. V. Landsbergio nuomone, svarbiausia yra „asmeninės savybės“ ir „dalykų išmanymas“, bet apie konkrečius kandidatus kalbėti nepanoro.

Neoficialiai svarstoma, kad naujuoju užsienio reikalų ministru galėtų būti arba Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis, arba užsienio reikalų viceministras Šarūnas Adomavičius. Taip pat minima dar vienos viceministrės Astos Skaisgirytės-Liauškienės bei prezidentės patarėjo užsienio politikos klausimais Dariaus Semaškos pavardės.

V. Ušackas atsistatydinimo pareiškimą premjerui Andriui Kubiliui ketina įteikti ketvirtadienį. Iš pareigų jis traukiasi po to, kai prezidentė D. Grybauskaitė jam išreiškė nepasitikėjimą ir paprašė Vyriausybės pradėti atleidimo procedūrą.

Anot D. Grybauskaitės, užsienio politika yra itin svarbi valstybės interesams ir „negali tapti užsienio reikalų ministro politinės savireklamos įkaite“.

Valdančiųjų atstovai ir premjeras A. Kubilius teigia gerai vertinantys V. Ušacko darbą, tačiau jo einančio šias pareigas nebeįsivaizduoja dėl prezidentės pareikšto nepasitikėjimo.

V. Ušackas į Vyriausybę buvo deleguotas TS-LKD, tad konservatoriai-krikdemai šioms pareigoms turėtų pasiūlyti ir kitą kandidatą.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.