Įamžinti už valstybės lėšas

Socialdemokratų partijos narys, dailininkas A. Beinaravičius teigia dar 2003 m. pradėjęs tapyti paveikslą „Žalgirio mūšis“. 2004 m. paveikslas pristatytas Seime, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 14-ąsias metines, vėliau perduotas KAM. Ministerijos Ūkio tarnybos ir dailininko sutartyje numatyta, kad šio kūrinio vertė 29 412 Lt.

2005 m. KA ministro G. Kirkilo įsakymu sudaryta komisija iš minėto dailininko priėmė dar 3 paveikslus „Žalgirio mūšio“ tema. Įsakyme nurodyta, kad bendra paveikslų vertė – 52 941 Lt.

Žiūrint į šiuos paveikslus, dėmesį atkreipia viena detalė – tarp šarvuotų karių stovi du vyrai, kurie ne tik vilki šiuolaikiškus švarkus, bet ir yra labai panašūs į tuometinį KA ministrą G. Kirkilą bei jo patarėją J. Gečą.

Šiuo metu visi 4 A. Beinaravičiaus paveikslai kabo KAM salėje, į kurią patekti galima tik gavus leidimą.

Ministrą vadina mecenatu

A.Beinaravičiaus tapyti paveikslai  Žalgirio mūšio tema
Autorius A. Beinaravičius neslepia, kad paveiksluose, kuriuos tapė KAM užsakymų, pavaizdavo ir tuometį ministrą. „Tapybos procesas tęsėsi 4 metus, tie ministrai keitėsi ir paskutinį paveikslą tapiau, kai ministras buvo G. Kirkilas. Žinote, dalininkai dažnai taip daro, ir senaisiais laikais taip darydavo, įtapo kartais kažkokį konkretų žmogų. Aš pagalvojau, kad G. Kirkilas kadangi ministras, o ministerija – mecenatas šito projekto, na tai aš jį ten biškutį, ne konkretų bet prototipą tokį, įtapiau kraštelyje. Čia toks žaidimas“, – sako A. Beinaravičius.

Dailininkas teigė nežinąs ar pats G. Kirkilas matė save pavaizduotą Žalgirio mūšio kontekste. „Aš jį norėjau net užtapyti vienu metu, prieš to paveikslo pristatymą, kadangi tai vyko jau jam tapus Premjeru. Bet draugai, kolegos mane perkalbėjo.” – prisimena dailininkas.

J. Gečą sako nutapęs todėl, kad šis buvęs paveikslų ciklo „Žalgirio mūšio” tema įkvėpėjas. „ Nuo jo faktiškai prasidėjo to projekto idėja, jis buvo entuziastas, kad KAM tokie paveikslai atsirastų...” – teigia A. Beinaravičius.

Kitų dabarties asmenybių „Žalgirio mūšio” paveikslų cikle dailininkas sako nevaizdavęs.

G. Kirkilas savęs neatpažįsta

Pats G. Kirkikas sako matęs visus A. Beinaravičiaus KAM tapytus paveikslus, tačiau savęs ar buvusiojo patarėjo juose neatpažinęs. „Gali būti, dailininkai visko pridaro, aš nežinau... Panašumo aš nepastebėjau, tik žinau, kad visi vyrai su barzda ir ūsais yra panašūs”, – teigė G. Kirkilas. Jis tvirtino, jog apie tai, kad yra vaizduojamas „Žalgirio mūšyje” nėra girdėjęs nei iš paties dailininko, nei ko nors kito.