"Tuomet leidimo projektuoti fiziniam asmeniui nereikėjo, o projektas buvo suderintas su atitinkamomis institucijomis", - sakė Pramonininkų konfederacijos Saugos ir sveikatos darbe komiteto pirmininkas Jonas Guzavičius, informavęs konfederacijos prezidiumo narius apie sprogimo Ukmergės gelžbetonio gamykloje tyrimo eigą.

Anot jo, ruošiantis gaminti polistirolio gaminius, nebuvo įvertinta rizika dėl pentano dujų. Šios bekvapės ir nenuodingos dujos išsiskiria technologinio proceso metu - pjaustant ir brandinant polistirolį.

Nors 1998 metais įmonė buvo modernizuota - pastatyti nauji įrenginiai, apie dujų riziką vėl nepagalvota.

"Manoma, kad nelaimę priartino ir tai, kad tą dieną cechas neveikė, taigi nebuvo ventiliacijos", - sakė J.Guzavičius.

Pramonininkų konfederacijos atstovas teigė, jog darbdaviai vis dar nėra apsaugoti nuo panašių nelaimių, kadangi norminiai aktai, kuriuos yra priėmę Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo bei kitos ministerijos, nėra suderinti tarpusavyje, pilni prieštaravimų.

"Visus norminius aktus turi tvirtinti vienintelė - Socialinės apsaugos ir darbo ministerija", - tvirtino J. Guzavičius.

Todėl pramonininkų Saugos ir sveikatos darbe komitetas ketina parengti ir pateikti savo siūlymus, kad darbo saugos reikalavimus reglamentuojantys teisės aktai būtų suderinti tarpusavyje ir tvirtinami vienos ministerijos.