Parlamentarai Kazimieras Uoka ir Gintaras Songaila siūlo tokia nuostata papildyti Seimo nutarimo projektą, kuriuo pritariama Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) išvadoms dėl Kauno pedofilijos bylos tyrimo.
Konservatoriai siūlo Seimui konstatuoti, kad generalinio prokuroro A.Valantino "veiksmuose galimai yra nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo Kodekso 229 straipsnyje, požymių" ir kad "generalinis prokuroras Algimantas Valantinas savo veiksmais galimai sulaužė duotą priesaiką".

Seimas raginamas kreiptis į Generalinę prokuratūrą įvertinti "Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto atlikto aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundų tyrimu, parlamentinio tyrimo išvadas ir esant pagrindui pradėti ikiteisminį tyrimą, ar generalinio prokuroro Algimanto Valantino veiksmuose galimai nėra nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 229 straipsnyje požymių".

Šiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje numatyta atsakomybė už tarnybos pareigų neatlikimą, jeigu dėl to valstybė, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos.

Konservatoriai mano, kad A.Valantinas turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad nei jis pats, nei jo pavaldiniai neapsaugojo Violetos Naruševičienės ir Laimos Stankūnaitės nuo galimo kauniečio Drąsiaus Kedžio smurto. Moterys buvo parašiusios skundus Generalinei prokuratūrai ir Vilniaus apygardos prokuratūrai, kad joms grasinama.

"Reaguoti į galimas grėsmes tiek pareiškėjų, tiek teisėjo J.F. (Jono Furmanavičiaus - BNS) sveikatai ir gyvybei buvo pakankamas pagrindas, tačiau jokių veiksmingų priemonių apsaugoti žmones nuo susidorojimo nebuvo imtasi. Dėl teisėsaugos pareigūnų neveikimo nebuvo užkirstas kelias dviejų žmonių gyvybės atėmimui, nors tokia galimybė akivaizdžiai buvo", - savo siūlymą grindžia K.Uoka ir G.Songaila.

Jie taip pat neatsisako ankstesnio sumanymo pripažinti, kad generalinis prokuroras sulaužė duotą priesaiką. Dėl šios nuostatos pripažinimo siūloma kreiptis į teismą.

Tuo metu TTK penktadienį pritarė švelnesniam liberalo Eriko Tamašausko siūlymui. Dauguma komiteto narių pritarė, kad Seimo nutarime būtų konstatuota, jog A.Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamos institucijos darbo ir netinkamai vykdė teisės aktais jam pavestas pareigas.

Generalinį prokurorą Lietuvoje skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Seimui lapkritį buvo pateiktos TTK atlikto parlamentinio tyrimo išvados dėl vadinamosios pedofilijos bylos. Išvadose konstatuojama, kad byla tirta aplaidžiai, o dėl pareigūnų neveikimo neužkirstas kelias dviejų žmonių nužudymui.

Seimas TTK nariams buvo nurodęs išsiaiškinti, ar kauniečio D.Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas.

Praėjusių metų spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Juos ir dar tris asmenis, tarp jų - ir buvusią gyvenimo draugę, mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę - kaunietis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį bei jos pusseserę arba sąvadavimu.

Dėl tvirkinimo į teisėsaugą vyras kreipėsi užpernai lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol. Teisėsauga yra paskelbusi D.Kedžio paiešką.