Šie asmenys įtariami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos, dokumentų klastojimu ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymu.

Tyrimu nustatyta, kad įgyvendinant viešojo tualeto projektą, visuomenei ir valstybės ekonomikai buvo padaryta daugiau nei 527 tūkst. litų turtinė žala.

Prokurorų prašymu, įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės - rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, apribotos jų nuosavybės teisės į nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą.

Ikiteisminį tyrimą atliekančių prokurorų teigimu, šioje byloje įtarimai bus pareikšti ir kitiems prie šios nusikalstamos veikos prisidėjusiems asmenims.

Tyrimą planuojama baigti šių metų vasarį.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas savivaldybės Antikorupcijos komisijos iniciatyva, kai ši komisija kreipėsi į Kauno miesto apylinkės prokuratūrą, prašydama ištirti, kas konkrečiai kaltas dėl daugiau nei 0,5 mln. litų kainavusio konteinerinio tualeto pastatymo prie Kauno pilies. Antikorupcijos komisijai kilo pagrįstų abejonių, kad buvo nepaisoma teisinių procedūrų statant šį objektą, tačiau dėl to niekas neketina prisiimti atsakomybės.

Savo ruožtu šį klausimą tyrusi savivaldybės darbo grupė rekomendavo administracijos direktoriui iš pareigų atleisti du valstybės tarnautojus, kurių parašai buvo aptikti tualeto statybos dokumentuose.

Nustatyta galima objekto statybos vertė, kuri yra geriokai mažesnė nei realiai buvo išleista Kauno miesto savivaldybės pasiskolintų iš banko lėšų.

Vicemeras Stanislovas Buškevičius yra ironizavęs, kad 18 kv. metrų ploto jūrinis konteineris (tokie gaminami jau 50 metų) tikrai galėtų būti eksponuojamas kaip futuristinis menas, kur susimaišo groteskas su natūriniais elementais.

Tualeto prie pilies statybą nulėmė buvusi miesto taryba, vadovaujama mero Arvydo Garbaravičiaus. Tai ji numatė 2007 metų biudžete 300 tūkst. litų šiam objektui prie pilies, kadangi gidai ragino statyti naują tualetą, neapsikentę turistų pašaipų. Mat už keliasdešimties metrų veikiantis "sovietinis reliktas" miestui garbės nedarė ir nedaro, o jį remontuoti neapsimokėjo, nes toje vietoje puoselėjami visai kitokie planai, ir kada nors, po sunkmečio, "tos sovietinės tupyklos ten nebeliks".

Turizmo ir miesto plėtros reikalus kuruojančio vicemero manymu, per tualeto statybos istoriją išryškėjęs "komunalinio ūkio atstovų kolaboravimas su rangovais - įžūlumo viršūnė".

Panašūs konteineriniai tualetai internete pardavinėjami maždaug po 14 ar truputį daugiau tūkstančių litų.