Verš diržus ir savivaldybėms

P. Gražulis nusprendė, kad laikas taupiai gyventi atėjo ne tik parlamentarams, bet ir vietos valdžios atstovams. Jis pasiūlė, kad atstovavimo merams Lietuvoje bei užsienyje išlaidoms finansuoti skirtų fondų dydis priklausytų nuo Savivaldybės tarybos narių skaičiaus.Tarybos, kuriose yra 41 ir daugiau narių arba 27-31 narys, kas mėnesį mero reprezentacijai galės atseikėti iki 1,5 vidutinio atlyginimo, kitos savivaldybės – iki 1.

Į Panevėžio miesto tarybą išrinktas 31 atstovas, į Panevėžio rajono – 27.Dabar nustatyta, kad merams reprezentacinėms išlaidoms kas mėnesį gali būti skiriama iki 3 vidutinių atlyginimų išmoka. Už šiuos pinigus rengiami svečių priėmimai, darbo susitikimai, perkamos dovanos, suvenyrai, gėlės. Dabar vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje neatskaičius mokesčių siekia 2142 Lt.

Mokėdavo ir iš savo kišenės

Praėjusiais metais tvirtinant Panevėžio miesto biudžetą mero reprezentaciniam fondui buvo numatyta 42,5 tūkst. Lt, tačiau jau birželį šią sumą Taryba sumažino 8, o rugsėjį – dar 10 tūkst. Lt. 2009-ųjų pabaigoje iš mero pareigų pasitraukęs socialdemokratas Petras Vadopolas iš likusių 24,5 tūkst. Lt tepanaudojo 13,5.

Buvusį miesto vadovą poste laikinai pakeitęs liberalcentristas Ramūnas Vyžintas „Panevėžio balsui“ teigė siūlysiąs, kad pernai biudžete numatytas 42,5 tūkst. Lt mero fondas ir šiemet būtų 30 proc. mažesnis. „Jei man ir toliau tektų vadovauti miestui, šias lėšas naudočiau tik pačiais būtiniausiais atvejais“, – dienraščiui tvirtino R. Vyžintas.

Pasak Panevėžio rajono mero Povilo Žagunio, pernai iš biudžeto reprezentacijai jis negavęs nė lito, dažnokai turėdavęs atverti ir savo piniginę. „Kaip bus šiemet, ar Taryba formuos mero fondą, atsakyti negaliu – kol kas to su politikais nesvarstėme“, – teigė P. Žagunis.

Ir taip neišlaidauja

Jei Seimas pritartų parlamentaro P. Gražulio iniciatyvoms, būtų karpomi ne tik merų fondai, bet ir tarybų nariams mokamos išmokos už įsigytas kanceliarines prekes, pašto, telefono ryšio, transporto išlaidas. Negana to, tarybų nariams, kaip ir seimūnams, tektų prievolė kas mėnesį atsiskaityti, kaip panaudojo gautus pinigus.

P. Gražulis siūlo, kad išmokos tarybų nariams neturėtų viršyti pusės vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (1071 Lt) – tiek dabar per mėnesį gauna ir Panevėžio miesto politikai, užimantys frakcijų bei komitetų pirmininkų kėdes, o po 0,4 vidutinio darbo užmokesčio arba 856 Lt, mokama jokių postų neturintiems Tarybos nariams.

Kad Panevėžio rajono rinkėjų atstovai nusipirktų pieštukų ir kitokių kanceliarijos reikmenų, susimokėtų už pašto išlaidas, telefono ryšį bei naudojimąsi automobiliu, per mėnesį gauna po 320, komitetų ir frakcijų vadovai – po 560 Lt.

Visų savivaldybių tarybų nariams už tarybos arba komitetų posėdžiuose sugaištą laiką dar mokamas ir valandinis atlygis. Praėjusių metų birželį jis siekė 13,51, gruodį – 12,31 Lt.

Ir R. Vyžintas, ir P. Žagunis teigė neprieštarausiantys, jei politikams reikės deklaruoti, kaip panaudojo su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms kompensuoti skirtas lėšas. „Kaip ir kitose srityse, taip ir šioje apskaita privalo būti“, – sutiko laikinasis Panevėžio miesto vadovas R. Vyžintas.