Nors ketvirtadienį po pateikimo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) komiteto išvadoms pritarė 67 Seimo nariai, 8 balsavo prieš ir 18 susilaikė, bet dalis tautos atstovų piktinosi, jog Lietuva pablogins savo santykius su JAV, sugadins savo reputaciją, o atsakymo – buvo kalinami kaliniai ar ne – vis tiek nėra ir artimiausiu metu nebus.

Komiteto išvadų svarstymas parlamente numatomas sausio 21 d.

Prezidentą informavo per patarėjus, bet nežinojo, ar jie suprato

Seimo komiteto vadovui Arvydui Anušauskui pristačius NSGK atlikto tyrimo išvadas parlamentarai pažėrė klausimų tiradą apie šalies vadovų informuotumo lygį, apie mūsų šalies santykius su strategine partnere JAV bei komiteto pateiktų atsakymų reikšmę. Nors dauguma politikų komiteto išvadomis neabejojo ir gyrė už atliktą darbą, bet kai kurie Seimo nariai svarstė, ar NSGK išties atrado ką nors naujo, ar tik surašė savo abejones bei nuojautas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos atstovas Andrius Mazuronis viešai suabejojo, ar prezidentas Valdas Adamkus išties nieko nežinojo apie statomas patalpas, kurios galėjo būti pritaikytos kaliniams laikyti, bei su CŽV siejamus orlaivių, kurie nežinia ką gabeno, skrydžius. Tuometinis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius komitetui liudijo, kad apie atliekamus veiksmus valstybės vadovą informavo tinkamai, tuo metu tuometis prezidentas sako apie jokios informacijos apie tai neturėjęs.

„Klausimas – kuris iš jų dviejų žmonių melavo? Ar vienas, kuris nežinojo, ar kitas, kuris sako, kad tinkamai informavo arba neinformavo? O gal pagal mūsų įstatymus įmanoma tinkamai informuoti absoliučiai nesuteikiant informacijos?“, - svarstė A. Mazuronis, kurio partijos lyderis, nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas anksčiau komitetui yra liudijęs, kad 2003 m. viduryje tuometinis VSD vadovas Mečys Laurinkus jį informavo apie galimybę Lietuvai tapus NATO nare sulaukti prašymo dalyvauti sulaikytųjų pervežimo programoje.

Tuo tarpu NSGK vadovas A. Anušauskas teigė, jog komitetas turėjo remtis tais žodžiais, kuriuos pasakė NSGK liudiję pareigūnai bei valstybės vadovai, mat dokumentų, patvirtinančių, ar prezidentas buvo informuojamas, ar nebuvo, tiesiog nėra.

„Jūsų minimas pareigūnas (A. Pocius – DELFI) pateikė keturis variantus, kaip jis informavo šalies vadovą. Vienas iš jų buvo – tinkamai. Aš visų variantų nevardinsiu, bet vienas iš jų buvo: „Aš informavau per patarėjus, nežinau, ar jie suprato“. Aš manyčiau, čia mes galime pasirinkti kiekvienu atveju sau priimtiną variantą“, - teigė A. Anušauskas.

Komitetas nieko nenustatė?

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, kalbėdamas apie NSGK vykdytą tyrimą, piktinosi, kad komitetas tiesiai neatsakė į iškeltus klausimus. Pavyzdžiui, komiteto buvo klausiama, ar CŽV sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos Respublikos teritorijoje, tačiau išvadose rašoma, jog sąlygos tam buvo, bet ar mūsų šalyje buvo atvežti kaliniai, nenustatyta.

„Šiaip sąlygos pervežimui yra visame pasaulyje – traukiniai, lėktuvai skraido, dviračiais važiuojama ir visa kita“, - sakė V. Andriukaitis, pridūręs, kad NSGK neatsakė ir į klausimą, ar Lietuvoje veikė sulaikymo centrai.

Politikas tvirtina, kad visos NSGK išvados – tai tik abejonės ir teiginiai „gali būti“ bei „gali nebūti“. Socialdemokratas piktinosi, jog komitetas nežinia, ką iš viso darė, o rezultatas – daug triukšmo pasaulio žiniasklaidoje. „Dabar mes siūlome vieni kitiems kažką patvirtinti“, - piktinosi V. Andriukaitis ir siūlė įgalioti komitetą tiksliai atsakyti į klausimus, kad Seimo nariams netektų ginčytis, ar stiklinė pusiau tuščia, ar pusiau pilna.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad Lietuva ir negali tiksliai sužinoti, ar jos teritorijoje buvo kalinami kaliniai, nes mūsų pareigūnai situacijos beveik nekontroliavo arba kontroliavo ribotai. Pasak jo, diskusija – buvo kalinami įtariami teroristai ar nebuvo – yra tuščia diskusija, o aišku tik viena – infrastruktūra buvo sukurta, o amerikiečiams palikta veikimo laisvė.

„Perskaitykim, kas pasakyta. Buvo sukurta infrastruktūra, mūsų partnerių amerikiečių pastangomis, kurią komitetas identifikavo kaip tinkamą sulaikymą. Aš dar noriu pastebėti, kad sukurta dar mano apygardoje – Antakalnio, manęs visai neklausiant“, - juokavo A. Kubilius.

„Aiškiai pasakyta – sukurta infrastruktūra. Kas ginčija šitą faktą? Jeigu ne infrastruktūrą sukūrė, tai pasakykit, ką ten sukūrė amerikiečiai? Mėnulio stebėjimo centrą? Atsakykim labai aiškiai. Jeigu sukurta infrastruktūra – tai vienas faktas. Antras faktas aiškus – mūsų tarnybos leido infrastruktūrą naudotis nekontroliuojamai. Tai buvo sudarytos galimybės naudotis taip, kaip kas galvoja. Dabar ar buvo pasinaudota, buvo atvežti sulaikyti asmenys, ar buvo jie ten patalpinti – to nežinome, nes mes nekontroliavome“, - pridūrė premjeras.

Patalpos ir orlaiviai buvo, o kaliniai – neaišku

Seimo komitetas, parlamento pavedimu tyręs, ar Lietuvoje veikė CŽV kalėjimai ir ar mūsų šalyje buvo kalinami terorizmu įtariami asmenys, nustatė, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos slaptam kalėjimui, o amerikiečių orlaiviai skraidė į mūsų šalį, tačiau ar buvo atvežami sulaikyti asmenys, nenustatyta.

NSGK išvadose rašoma, kad VSD buvo gavęs amerikiečių pareigūnų prašymų įrengti patalpas, tinkamas sulaikytiems asmenims laikyti. Tokios patalpos esą buvo įrengtos. Išvadose minimos dvejos patalpos, kurias parlamentarai sąlyginai pavadino „projektu Nr. 1“ ir „projektu Nr. 2“. Pirmosios patalpos, įrengtos 2002 m. esą nebuvo panaudotos. Liudytojų teigimu, įtariamiesiems laikyti nenaudotos ir kitos patalpos, įrengtos 2004 m.

Išvadose teigiama, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 m. ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę ir leidosi mūsų šalyje. Jie esą išvengė ir muitinės, ir pasienio patikros, todėl nei keleivių tapatybės, nei krovinių paskirties nebuvo įmanoma nustatyti.

Anot tyrėjų, apie šiuos projektus žinojo buvę VSD vadovai M. Laurinkus ir A. Pocius, buvęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas. Apie VSD bendradarbiavimo su partneriais tikslus ir turinį jie esą tinkamai neinformavo nė vieno šalies aukščiausio pareigūno. Todėl NSGK nusprendė pasiūlyti Generalinei prokuratūrai ištirti, ar šių asmenų veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi arba įgaliojimų viršijimo požymių.

Slaptą kalėjimą Lietuvoje „rado“ JAV žurnalistai

NSGK tyrė amerikiečių žurnalistų paviešintą informaciją, kad Lietuvoje 2004-2005 m. veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, kuriame galėjo būti laikomi terorizmu įtariami asmenys. Jame esą buvo kalinami ir kankinami aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Aiškintis, ar į Lietuvoje veikė slapti sulaikymo centrai ir juose buvo apklausiami įtariami teroristai, NSGK buvo pavesta lapkričio pradžioje. Seimas komitetui pavedė atsakyti, ar Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos teritorijoje; ar mūsų šalyje veikė slapti sulaikymo centrai; ar Lietuvos institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė klausimus, susijusius su tokių centrų veikla, sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu mūsų šalyje.

Imtis detalesnio tyrimo NSGK suskubo po spalį prezidentės Dalios Grybauskaitės viešai išsakytų priekaištų dėl pernelyg formaliai atliekamo tyrimo. Ji tuomet pareiškė turinti „netiesioginių įtarimų“, kad slapta sulaikymo vieta galėjo egzistuoti. Pirmadienį ji prisipažino nemačiusi nei Valstybės gynimo tarybos, nei kitų struktūrų dokumentų dėl leidimo įrengti kalėjimą.

Kad Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV sulaikymo centras, remdamasi neįvardytais buvusiais amerikiečių žvalgybininkais rugpjūtį pranešė JAV televizija „ABC News“. Toks centras, kuriame laikyti aštuoni įtariami „Al Qaeda“ teroristai, esą veikė netoli Vilniaus nuo 2004 m. rugsėjo ir buvo uždarytas tik 2005 m. lapkritį.

NSGK apklausė 55 asmenis, tarp kurių buvo kadenciją baigę prezidentai A. Brazauskas ir V. Adamkus, per apkaltą nušalintas prezidentas R. Paksas, buvę Valstybės saugumo departamento vadovai M. Laurinkus, A. Pocius ir praėjusią savaitę atsistatydinęs P. Malakauskas, buvęs Seimo pirmininkas A. Paulauskas. Atsakymus raštu pateikė D. Grybauskaitė, o žodžiu – JAV Valstybės departamentas.