Apie lengvatų atsisakymą dalyje Lietuvos muziejų kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu informavo liberalas Gediminas Navaitis.

Pasak jo, nemokamos ekspozicijų apžiūros neorganizuoja devyni šalies muziejai - Lietuvos nacionalinis muziejus su filialais, Lietuvos dailės muziejus bei jo padaliniai, Vilniaus paveikslų galerija, Nacionalinė dailė galerija, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus, Trakų istorijos muziejus, Kauno IX forto muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus ir Šiuolaikinio meno centras (ŠMC).

„Šis įsakymas galioja ir šiandien, jo niekas neatšaukė. Pagal minimą įsakymą valstybiniai muziejai, ŠMC privalo leisti pavienius lankytojus laikotarpiu nuo rugsėjo 1 d. iki gegužės 1 d. trečiadieniais nemokamai lankyti muziejų ekspozicijas be ekskursinio aptarnavimo“, - kalbėjo parlamentaras ir pridūrė, jog devyni muziejai su padaliniais nemokamo lankymo neorganizuoja.

Kultūros ministras R. Vilkaitis sako apie muziejų sprendimą nesilaikyti ministro įsakymo išgirdęs pirmą kartą. „Yra vis dar pasitaikančių trūkumų. Iš tikrųjų tas įsakymas priimtas, jo buvo laikomasi bent jau kai aš dar lankydavau muziejus, o aš juos tikrai lankydavau dar pernai. Bet kadangi mes nuskriaudėm savo įstaigas (kiti ministrai taip pat), matyt žmonės nepastebimai nutarė, kad dabar tartum galėtų tų lengvatų neteikti“.