Ketvirtadienį Seimo Valdybai pateiktame Seimo kanclerio pareigas laikinai einančio Arvydo Kregždės rašte teigiama, jog skelbiant konkursą nebūtų buvę spėta įsigyti automobilių, kurie atitiktų saugumo ir protokolo reikalavimus aukštiems svečiams vežti.

Teisės departamentas ir Viešųjų pirkimų tarnyba informavo Seimo kanceliariją, jog atsižvelgiant į parlamentų pirmininkų susitikimo datą ir automobilių poreikį Viešųjų pirkimų įstatymas nebus pažeistas, jeigu jie bus perkami neskelbiamų derybų būdu.

Įstatymas numato, jog pirkimas neskelbtinų derybų būdu yra galimas "jeigu neišvengiamai būtina pirkimą atlikti ypač skubiai dėl įvykio, kurio perkančioji organizacija negalėjo numatyti, kai tokio pirkimo neįmanoma atlikti atviro, riboto konkurso ar skelbiamų derybų būdais šiame įstatyme nustatytais terminais".

Nors opozicijai atstovaujantis Seimo Valdybos narys parlamento pirmininko pavaduotojas liberalas Gintaras Steponavičius pripažįsta, jog įstatymas nebuvo akivaizdžiai pažeistas, jis vis tiek kritiškai vertina kanceliarijos sprendimą įsigyti automobilius ne konkurso būdu.

"Akivaizdžių pažeidimų nėra, tačiau tai daug pasako apie kanceliarijos veiklos stilių. Kanceliarijos veikloje ir toliau trūksta skaidrumo bei viešumo", - BNS sakė G.Steponavičius pažymėjęs, jog ir anksčiau kanceliarija yra pirkusi automobilius iš vienintelio šaltinio.

G.Steponavičiaus neįtikina Seimo kanceliarijos vadovo pasiaiškinimas, jog automobilius reikėjo įsigyti skubos tvarka dėl parlamentų pirmininkų susitikimo.

Gegužės 19 dieną Seimo kanceliarijos Viešojo pirkimo komisijos posėdyje nuspręsta nuomoti automobilius konkurso būdu.

Toks sprendimas priimtas išklausius Transporto skyriaus vedėjo Jurgio Šiaudkulio informacijos, jog turimi 1994 metų gamybos automobiliai yra nusidėvėję, techniškai netvarkingi ir nesaugūs.

Komisijos posėdžio išvakarėse Seimo posėdžių sekretoriato vadovė Rima Pumputienė nusiuntė J.Šiaudkuliui raštą apie antrajame pusmetyje planuojamus užsienio svečių vizitus, tarp jų ir rugpjūčio pabaigoje vyksiantį parlamentų pirmininkų susitikimą.

Tačiau liepos 3 dieną Viešųjų pirkimo komisija, A.Kregždės teigimu, "patikslino" savo sprendimą ir nusprendė neskelbiamų derybų būdu įsigyti 10 "BMW 520" ir 5 "BMW 530" markės automobilius iš bendrovės "Krasta auto".

J.Šiaudkulis informavo komisiją, jog 2003 metų gamybos penktos klasės automobiliai BMW yra tinkamiausi, nes "Audi" gaminami "A-6" markės automobiliai yra seno modelio, o "Mercedes" - žymiai brangesni.

A.Kregždė savo rašte Seimo Valdybai nurodo, jog automobilių pirkimas viešojo konkurso būdu būtų užtrukęs ne mažiau kaip 90 dienų, be to, jo rezultatai dar galėjo būti apskųsti.

Tuo tarpu, opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos narys Jurgis Razma įtaria, jog perkant automobilius ne konkurso būdu Viešųjų pirkimų įstatymas buvo pažeistas ir už tai atsakingi asmenys turėtų atsakyti pagal Administracinės teisės pažeidimų kodeksą ir drausmine tvarka.

Tai jis rašo savo paklausime adresuotame Viešųjų pirkimų tarnybos vadovui.

J.Razmos nuomone, taip pat kyla klausimas dėl ne konkurso tvarka automobilių pirkimą palaiminusios tarnybos vadovo atsakomybės ir šios įstaigos personalo kompetencijos patikrinimo.