"Matydami, kad daugkartiniai kreipimaisi į Rusijos valdžios institucijas neduoda rezultatų, kviečiame Lietuvos visuomenę, politines partijas, visuomenines organizacijas, visus, kurie myli savo kraštą ir nori apsaugoti savo Tėvynę, jos lietuvišką pajūrį į dešimties dienų akciją Nidai - Taip, "LUKoil" - NE!" , - rašoma ketvirtadienį išplatintame konservatorių pranešime spaudai.

Anot dokumento, "nekreipdama dėmesio į Lietuvos reiškiamą susirūpinimą, Rusijos naftos kompanija "Lukoil" artimiausiu metu ruošiasi pradėti statyti platformas naftos gręžiniui telkinyje "D-6".

Konservatorių teigimu, vos už poros dešimčių kilometrų nuo Nidos esančiame telkinyje naftos gavybą ruošiamasi pradėti dar šių metų pabaigoje, neturint tarptautinių gamtosaugos ekspertų išvados, atsisakant bendradarbiauti ne tik su Lietuva, bet ir su Kuršių neriją Pasaulinio paveldo dalimi paskelbusia UNESCO.

"Toks Rusijos valdžios palaikomo "Lukoil" elgesys yra akivaizdi grėsmė Neringai, ypač - Nidai, trapiam ir unikaliam mūsų gamtos kampeliui. Nesiskaitymą su teisėtais Lietuvos visuomenės, jos valdžios institucijų reikalavimais laikome pasityčiojimu iš lietuvių tautos", - rašoma konservatorių pranešime.

Konservatorių teigimu, ši akcija pratęs vasarą Lietuvos žaliųjų inicijuotą "LUKoil" degalinių boikotą.

Akcija truks nuo rugsėjo 3 -12 deinomis. Kiekvieną akcijos dieną šviesiu paros metu nuo 9 iki 20 val. prie visų Lietuvoje esančių degalinių piketuotojų grupės protestuos prieš, konservatorių teigimu, "LUKoil" "neteisėtas ir pavojingas užmačias", kviesdami "visus susipratusius lietuvius, visus piliečius, kuriems rūpi švarus ir saugus Lietuvos pajūris, nepirkti produktų "LUKoil" degalinėse".

Konservatoriai ragina valstybines bei kitas įmones, įšaldyti savo sutartis su "LUKoil". "LUKoil" degalinėse dirbantys Lietuvos piliečiai neturi nieko bendra su "Lukoil" vadovų užmačiomis eksploatuoti naftos telkinį ties Nida, todėl tikimės jų solidarumo ir supratimo, kad Lietuvą turime ginti visi kartu", - rašo konservatoriai.

Liepos viduryje per analogišką degalinių boikoto akciją "LUKoil Baltija" viešai atsiribojo nuo Rusijos planų eksploatuoti Baltijos jūroje naftos telkinį "D-6".

Tąkart degalinių tinklą Lietuvoje eksploatuojanti "LUKoil Baltija" teigė esanti Lietuvos bendrovė, kuri "neturi ir negali turėti nieko bendra su Rusijos teritoriniuose vandenyse esančiu naftos telkiniu "D-6". "LUKoil Baltija" tikino skirianti didelį dėmesį ekologijai.

Naftos telkinio "D-6" ("Kravcovskojė") eksploataciją jau šių metų pabaigoje ketina pradėti Rusijos bendrovė "LUKoil Kaliningradmorneft".

Lietuva ne kartą teikė pasiūlymus bendrai su Rusijos ekspertais atlikti naftos telkinio "D-6", esančio už 7 km nuo Lietuvos teritorinių vandenų bei 22 km nuo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktos Kuršių nerijos, eksploatacijos poveikio aplinkai įvertinimą, dabartinės Baltijos jūros būklės telkinio teritorijoje aplinkosauginį monitoringą, bet iki šiol nesulaukė Rusijos pritarimo šioms iniciatyvoms.

Lietuvos aukščiausieji pareigūnai ir institucijos kelissyk griežtai reikalavo, kad Rusija suteiktų Lietuvai reikiamą aplinkosauginę informaciją bei nedarytų kliūčių planuojamai UNESCO tarptautinei aplinkosaugos ekspertų misijai į Kuršių neriją.