„Už Vilniaus ar Vilniuje yra dar daugiau vietų, kur galima sutalpinti žmones, pvz., sąvartynų, stadionų“, – pastebi H. Mickevičius.

Minint sausio įvykius prie Seimo trečiadienį susirinkusiems radikalams leidimo mitinguoti nereikėjo. Pagal įstatymą, savivaldybės sutikimas reikalingas, jei piketuotojų yra daugiau nei dešimt, praneša LTV „Panorama.

Sostinės valdžia svarsto didesnėms grupėms suteikti galimybę išsakyti savo nuomonę nevaržomai, tačiau tik prie Koncertų ir sporto rūmų.

Iki šimto žmonių grupė turės tik iš anksto informuoti sostinės valdininkus. Atskiro leidimo prašyti nereikės.

„Visiems paprasčiau bus: valdžiai prižiūrėti tvarką, šiukšles, drausmę, o patiems mitinguotojams, kurie realiai norės kažką pasakyti, bus aišku, kur ir ką gali daryti, be jokio papildomo leidimo“, – teigia Vilniaus viceministras Vidmantas Martikonis.

Tačiau sostinės valdžia be didesnių apribojimų leisdama mitinguoti šalia sporto rūmų, kartu žada bet kam leidimų mitinguoti kitose sostinės vietose nedalyti. Po prieš metus prie Seimo kilusių riaušių savivaldybė ne kartą yra uždraudusi masinius susibūrimus, esą nėra galimybės užtikrinti saugumo.

„Bus dabar labiau argumentuotas atsakymas, jei matysim, kad vien dėl politikavimo norima mitinguoti prie Seimo ar kitoje vietoje. Tačiau kadangi niekas dar neišrado geresnės demokratijos formos, vis dėlto geriau, kai yra kažkokia pastovi vieta negu svarstai duoti leidimą ar ne“, – sako V. Martikonis.

Pilietinės organizacijos ir žmogaus teisėmis besirūpinantys specialistai stebisi tokiais savivaldybės planais.

Esą pagal įstatymus, norintieji protestuoti savivaldybei turi tik pranešti apie tokius ketinimus. Valdininkų pareiga – užtikrinti ir suderinti su organizatoriais mitingo saugumą, tačiau nurodyti, kurioje vietoje turi vykti susirinkimas, negali.

„Tie žmonės, matyt, nežino, kas yra susirinkimų laisvė, nežino jos prasmės ir turinio. Būtų politiniai ar nepolitiniai tikslai, jei žmonės nori susirinkti į taikų susirinkimą, jie turi turėti tokią teisę. Tai už Vilniaus ar Vilniuje yra dar daugiau vietų, kur galima sutalpinti žmones, pvz., sąvartynų, stadionų.

Čia nėra argumentas. Kiekvienu atskiru atveju reikia žiūrėti, dėl ko renkasi. Jei norima protestuoti prieš Seimo sprendimą, tai tinkamiausia vieta – prie Seimo“, – įsitikinęs Henrikas Mickevičius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius.

Ar Vilniaus koncertų ir sporto rūmų prieigos taps nevaržomų mitingų vieta, po poros savaičių spręs sostinės taryba. Jai pritarus, naujosios taisyklės įsigaliotų vasarį.