Ilgalaikė licencija suteikiama atlikus išsamų saugos vertinimą, ketvirtadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Saulius Kutas sakė, kad suteikus ilgalaikę saugos licenciją antrajam blokui, jo saugos lygis prilygs pirmajam.

S.Kutas tvirtino, kad jokie terminai ilgalaikei licencijai gauti Ignalinos atominės elektrinės nespaudžia.

"Spaudžiame mes, kad kuo greičiau apie 2-ąjį bloką galėtume kalbėti kaip apie 1-ąjį, tai yra kad jis būtų licencijuotas pagal Vakarų saugos tradicijas ir normas. Norime, kad šis darbas būtų baigtas iki 2002 metų", - sakė S.Kutas.

Jo teigimu, trūksta pinigų antrojo bloko visoms saugumo programoms įgyvendinti.

Atominės jėgainės technikos direktorius Genadijus Negrivoda tvirtino, kad tai, kaip greitai elektrinė pasirengs ilgalaikei licencijai gauti, priklausys nuo to, kokius reikalavimus pateiks VATESI.

G.Negrivoda sakė, kad nebūsią nieko, jei blokas kitais metais tokios licencijos negaus, jis ir toliau galės dirbti pagal trumpalaikę.

Ignalinos atominėje jėgainėje veikia du sovietinio tipo RBMK reaktoriai, Vakarų ekspertų pripažinti nesaugiais, todėl reikalaujama jų uždarymo.

Lietuva yra nusprendusi iki 2005 metų uždaryti pirmąjį IAE bloką, o 2004 metais apsispręsti dėl antrojo bloko likimo. Europos Sąjunga ragina Lietuvą sprendimą dėl antrojo bloko priimti anksčiau.