Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderiai viešai deklaruoja turintys skirtingas nuomones apie tai, ar reikia pokyčių Vyriausybėje. Seimo pirmininkė Irena Degutienė neslepia, kad kai kurie ministrai gali būti pakeisti jau šių metų pradžioje.

"Kas yra metų pradžia - iki birželio, iki liepos? Man gerokai svarbiau, kokius darbus sutarsime daryti, tarp jų su prezidente, negu kokį ministrą keisti ar nekeisti", - vakar I.Degutienės pareiškimus nenoriai komentavo iš atostogų grįžęs premjeras Andrius Kubilius.

Kalbas apie galimą kai kurių ministrų pakeitimą jis vadino nerimtomis. "Apie jokius pakeitimus nesiruošiu kalbėti, nes nieko nesvarsčiau", - tikino jis.

Pokyčiai galimi 

Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis mano, kad nedidelės permainos Vyriausybėje įmanomos ir jos priklausys nuo to, kaip pavyks susiderėti su Seimo frakcija "Viena Lietuva". Valdantieji parlamente šiuo metu turi minimalią daugumą - 71 balsą. "Jeigu derybos bus sėkmingos, akivaizdu, kad ministrų kaita bus susijusi su naujų koalicijos partnerių reikalavimais", - teigė ministras. Jis negalėjo pasakyti, kurie ministrai turi silpniausias pozicijas ir gali sulaukti įpėdinių. E.Masiulio nuomone, šį klausimą derėtų išspręsti iki kovo pradžios, kad taptų aišku, kokį palaikymą turi Vyriausybė.

Liberalcentristas sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas sakė, kad tai, ar frakcija "Viena Lietuva" prisidės prie valdančiųjų, paaiškės per dvi savaites. Tuo metu premjeras A.Kubilius aiškino, kad koalicija gali padidėti ne tik prisidedant "vienalietuviams", bet ir kitoms jėgoms. "Koalicijai būtų gerai turėti daugiau rimtai dirbančių partnerių Seime, galimi įvairūs variantai", - sakė premjeras. Jis mįslingai užsiminė, kad iki metų vidurio "daug kas gali keistis".

Taikinyje - V.Ušackas 

Seimo pirmininkė I.Degutienė, kalbėdama apie tai, kuriems ministrams gali būti sunku išlaikyti postus, pabrėžė, kad liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija turi po vieną ministrą, kurie dirba be priekaištų, ir po vieną, kuriems priekaištų turima.

Pastaruoju metu I.Degutienės ir prezidentės Dalios Grybauskaitės nepasitenkinimo sulaukė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. I.Degutienė prisipažino, kad veikiausiai palaikytų siūlymą jį pakeisti. Anot jos, TS-LKD rastųsi ne vienas žmogus, kuris tiktų pakeisti V.Ušacką, pavyzdžiui, Seimo Užsienio reikalų komitetui vadovaujantis Audronius Ažubalis. V.Ušackas vakar pareiškė nemanąs, kad jam išsakomos pastabos gali būti vertinamos kaip kliūtys darbui. Ministras tikino iš prezidentės ir Seimo pirmininkės asmeniškai priekaištų neišgirdęs.

Premjerui sunkiau 

Politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad premjero ir Seimo pirmininkės viešai išsakomos skirtingos nuomonės apie galimus pokyčius Vyriausybėje rodo, kad kalbos, esą TS-LKD yra susiformavusios dvi grupės, nėra laužtos iš piršto.

"I.Degutienei prijaučiantys konservatoriai mato tai, ko nemato A.Kubiliaus grupė. Atrodo, kad Seimo pirmininkės grupė stiprėja. A.Kubilius kaip lyderis vertinamas prasčiau, todėl jam yra sunkiau", - įsitikinęs jis. V.Dumbliausko teigimu, valdančiojoje partijoje vyksta nuomonių kova, kaip elgtis su frakcija "Viena Lietuva". "Vienalietuviai" - nerimta publika. Jie gali bet kada išduoti. Jie neturi partinės atsakomybės, nes nėra jokios partijos. Liūdna, kad politikos naujokų rankose atsidūrė Seimo daugumos likimas. A.Kubiliui nepavydžiu, nes dabartinė situacija nepalanki", - tvirtino politologas.

V.Dumbliausko manymu, valdantieji gali dirbti ir be "vienalietuvių", nes esant dabartinei padėčiai šalyje opozicija nesumanys gvieštis valdžios.

"Ekonomikos smukimas vyksta toliau, niekas nenorės prisiimti atsakomybės, juolab kad reikės gerai atrodyti per savivaldybių rinkimus", - pažymėjo politologas.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją