2,5 X 6 m. dydžio Nacionalinės premijos laureato Š. Saukos paveikslas Prezidentūroje pristatytas pirmadienį.

„Paveikslas tiek drąsus, kad nutariau panervinti visuomenę. Nutariau truputį visus panervinti, kad neatrodytų, kad čia viskas tik gražu ir solidu. Lietuvos istorija nebuvo lengva, ir tūkstantmetis nebuvo lengvas“, - kalbėjo prezidentė D. Grybauskaitė. Prezidentės teigimu, patarėjai manė, kad ši pakabinti paveikslo Prezidentūroje neišdrįs.

Pasak D. Grybauskaitės, Š. Sauka – be galo įdomus reiškinys, originalus dailininkas. Šalies vadovė pastebi, kad ne visada visi dailininką priima vienodai, bet taip esą ir turi būti – menas turi truputį suerzinti vaizduotę, jausmus ir širdį, ją gal net užgauti. Taip, teigia D. Grybauskaitė, galima kitaip pažiūrėti į savo istoriją ir dabartį.

„Man šis paveikslas žadina labai daug minčių ir istorijos įvertinimą, į kurį galime atsisukę atgal pasižiūrėti kitomis akimis. Svarbiausia, ką šis paveikslas man siūlo – pažiūrėti į Lietuvos ateitį kaip labai gražų statinį, kurį stato kiekvienas žmogus“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, kiekvienas lietuvis stato savo Lietuvą, nuo kiekvieno priklauso, kokia Lietuva bus ir kaip ją patys įsivaizduojame.

Pats autorius apie kūrinį žurnalistams kalbėjo nenoriai, tik išdavė, kad jį tapė 2-3 metus. Kelių dalių paveiksle matyti žmonių statomas pastatas, pasipuošusi mergaitė, kruvinas nuogas Rūpintojėlis, būrys istorija tapusių Lietuvos veikėjų – Žemaitė, Jonas Jablonskis, Darius ir Girėnas, Maironis, Antanas Smetona. Tarp būrio istorinių asmenybių sutiksime ir šių laikų žvaigždę – operos solistą Virgilijų Noreiką.

Kiekvienas gali interpretuoti savaip

Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirtas Š. Saukos paveikslas vienoje Prezidentūros salių bus eksponuojamas visą D. Grybauskaitės kadencijos laikotarpį. Šį paveikslą galės apžiūrėti ir Prezidentūros svečiai, ir ekskursijų dalyviai.

„Prezidentūroje taip pat norime pažymėti, kad pradedame Lietuvos vardo paminėjimo antrą tūkstantmetį. Prezidentūroje tai – pirmas šiuolaikinio meno kūrinys. Prezidentūra neturi būti muziejus – turi būti gyvi namai, kur ateina kasdiena, šiandiena. Čia yra kaip tiltas tarp praeities ir ateities – toks buvo mūsų sumanymas“, - žurnalistams teigė prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė.

Pasak V. Būdienės, pasiūlytą paveikslą pasirinko pati prezidentė. V. Būdienės teigimu, paveikslas – kaip tiltas tarp praeities ir ateities. „Yra praeities kūrėjai, yra ateities žmonės, mes esame dabartyje, mes irgi kuriame Lietuvos rūmą, Lietuvą kiekvienas kitaip įsivaizduoja, Š. Sauka taip įsivaizdavo. Kiekvienas turi savo viziją“, - kalbėjo prezidentės patarėja.

Jos teigimu, kiekvienas paveikslą gali interpretuoti kaip jam regisi.
Po paveikslo pristatymo Prezidentūroje surengta diskusija tema „Istorija šiuolaikiniame mene". Filosofės Jūratės Baranovos vedamoje diskusijoje mintimis dalijosi dailininkas Šarūnas Sauka, rašytojas Sigitas Parulskis ir kompozitorius Mindaugas Urbaitis.