Panevėžio infekcinių ligų ligoninėje tik dėl laimingo atsitiktinumo pasvalietis Vytautas Albrechtas išvengė mirties nuo stabligės. Panevėžio medikai vargais negalais surado kažkur užsilikusį priešstabliginį serumą. Jeigu suleistos serumo dozės būtų neužtekę, medikai būtų papuolę į keblią situaciją.

Beveik visos šalies gydymo įstaigos neturi šio gyvybiškai reikalingo vaisto. Panevėžiečiai apsidrausdami ieškojo serumo pas vilniečius ir kauniečius, tačiau ir jie neturėjo šio vaisto arba turėjo labai mažai. Pasak Infekcinių ligų ligoninės vyr.gydytojo Eugenijaus Preidžio, jeigu staiga susirgtų dar vienas žmogus, vargu ar jį būtų įmanoma išgelbėti.

Nuo stabligės miršta

Apsikrėsti stablige žmogus gali labai paprastai. Stabligės bakterijos gyvena dirvožemyje. Sukelti mirtiną ligą jos gali patekusios į žaizdą. Tuomet žmogų suriečia traukuliai, pradeda dvejintis akyse ir jis miršta, jei medikai neturi priešstabliginio serumo (imunoglobulino), arba jei pats žmogus kreipiasi per vėlai.

Nors stablige susergama labai retai, tačiau trečdalis žmonių nuo jos miršta. Panevėžio apskrities visuomenės sveikatos centro duomenimis, dabar stablige suserga mažiau žmonių nei prieš kelis dešimtmečius. Pavyzdžiui, 1999 metais šalyje šia liga sirgo net 6 žmonės, o 2000 metais nepasitaikė nė vieno atvejo.

Prieš du mėnesius Panevėžio ligoninėje nuo stabligės mirė moteris. Tiesa, ji pati per vėlai kreipėsi į medikus.

Susižeidė alkūnę

Pasvalio rajono Nakiškių kaimo gyventojas Vytautas Albrechtas dabar dėkoja medikams ir pačiam sau, kad laiku susigriebė kreiptis į gydytojus. Prieš keletą dienų vyriškis griuvo ir susižeidė alkūnę. Į mažą žaizdelę žmogus nekreipė dėmesio ir niekuo negydė.

"Žaizda užsitraukė, užsidėjo šašas. Kas čia, smulkmena. Vieną rytą atsikeliu ir jaučiu, kad negaliu išsižioti, abu žandikauliai surakinti. Jaučiau, kaip paralyžiuoja visą kūną, pradėjo pykinti. Galvoju, reikia važiuoti pas gydytojus. Visą kelią plėšiau žandikaulius rankomis, kad galutinai nesurakintų", pasakoja iš mirties nagų ištrūkęs pasvalietis.

Jis tik pasveikęs sužinojo, kokia mirtina liga buvo susirgęs. Vakar 49 metų Albrechtas jautėsi gerai ir ketino netrukus važiuoti namo.

Pirktų centralizuotai

Šis atvejis privertė panevėžiečius medikus susirūpinti priešstabliginio serumo atsargomis. Pasak Preidžio, jau visą pusmetį Sveikatos apsaugos ministerija ir Farmacijos departamentas žino, kad ligoninės neturi stabligei gydyti imunoglobulino.

Šis Rusijoje gaminamas vaistas yra nebrangus, vienkartinė jo dozė ligoniui kainuoja apie 40 litų. Bėda kita - šio vaisto reikia ne kasdien ir gali neprireikti metų metus, nes stablige susergama labai retai. Priešstabliginis serumas galioja tik metus, todėl ligoninėms gali tekti išmesti jo net nepanaudojus.

"Maždaug prieš pusmetį pamatėme, kad baigiasi serumo galiojimo laikas. Paskambinau į visas vaistų firmas, kurios prekiavo imunoglobulinu, tačiau teigiamo atsakymo negavau. Tiesa, firma "Tamro" žadėjo atsivežti rugpjūtį, tačiau iki šiol jokių žinių neturiu", - kalbėjo vyr.gydytojas.

Susirūpinę medikai apie šią problemą informavo Sveikatos apsaugos ministeriją ir Farmacijos departamentą. Valdininkai mano, kad nusipirkti serumą privalo pačios gydymo įstaigos. Tuo tarpu Panevėžio apskrities visuomenės sveikatos centro vyr.gydytojas Alfonsas Šobakas įsitikinęs, kad ligoninėms valstybė geriau leistų taupyti pinigus.

"Suprantama, kad šio vaisto reikia ne kasdien. Argi negalėtų valstybė centralizuotai jo nupirkti ir laikyti vienoje vietoje. Prisireikus ligoninė serumą pasiima ir už jį užmoka", - tikino Šobakas. Jis taip pat pasiūlė žurnalistams paieškoti serumo nuo gyvatės įkandimo.

"Nerasite, užtikrinu, nes jį pardavinėti taip pat nepelninga". Medikai mano, jei vaistų firmoms nepelninga įvežti šį vaistą mažais kiekiais, jo centralizuotu pirkimu turi pasirūpinti valstybė.

Firmoms neapsimoka

Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas liepos 23 dieną pasirašė įsakymą dėl riboto poreikio vaistų sąrašo. Į šį sąrašą taip pat įtrauktas ir priešstabliginis serumas. Ministro nustatyta tvarka ir lengvatos dar tokios naujos, kad vaistų firmos jomis dar nespėjo arba neskuba pasinaudoti.

Jų pasiūlytas Vakarų Europos gamintojų serumas ligoninėms kainuotų daug brangiau. Be to, firmoms neapsimoka įsivežti vaistų labai mažais kiekiais. Tame pačiame įsakyme pažymėta, kad riboto poreikio vaistais galėtų centralizuotai pasirūpinti ir ligonių kasos. Deja, LŽ su Valstybinės ligonių kasos vadovais nepavyko susisiekti ir sužinoti jų nuomonės.

Valdininkai ramūs

Pasak laikinai einančios Farmacijos departamento vadovo pareigas Irmos Medžiaušaitės, valstybiniu požiūriu nė vienas vaistas nėra globojamas ar stebimas, kad jo netrūktų ligoninėse. Imunoglobulinas taip pat ne išimtis. Anksčiau imunoglobuliną iš Rusijos įveždavo akcinė bendrovė "Lietuvos farmacija". 2001 metais per šią valstybei priklausančią bendrovę serumas buvo užsakytas ligoninėms centralizuotai. Pasak valdininkų, jo ligoninės dar turėtų nepritrūkti.

Pakalbėti su "Lietuvos farmacijos" vadovais taip pat nepavyko, nes bendrovė bankrutuoja ir jos telefonai tyli. LŽ žiniomis, "Lietuvos farmacija" visuomet turėdavo problemų dėl serumo. Arba bendrovė neturėdavo pinigų užmokėti už vaistus, arba Rusijos gamintojai vėluodavo.