„Mozė 40 metų daužė vergo psichologiją žydams, nes jie į Pažadėtąją žemę turėjo ateiti suvokdami, kad laisvė yra vertesnė už Egipto svogūnus“, – sakė arkivyskupas. Atrodo, Lietuva jau pusiaukelėje.

Paklaustas, ką pasakytų žmonėms, kurie su nostalgija prisimena sovietmetį, kaip saugiai gyveno, kaip galėjo už kelias kapeikas pavalgyti sriubos ir visai gražiomis spalvomis piešia tuometės Lietuvos vaizdą, S. Tamkevičius mano, kad už juos reikia melstis, ne piktumu nieko nepakeisime.

„Manau, šiemet bus daug progų apmąstyti, ką iš tiesų mums reiškia Nepriklausomybė. Tikinčiuosius kviesime suvokti laisvę kaip Dievo dovaną, bet kartu ir problemą, nes ji visuomet tampa problema, jei naudojama neatsakingai“, – atkreipė dėmesį arkivyskupas.

Kai kas dar galvoja, kad laisvė jam viską turėtų duoti. Tačiau, pasak S. Tamkevičiaus, priešingai – laisvė yra galimybė pačiam daryti gera.

„Ir jeigu žmonės šiandien keikia laisvę, ilgisi priespaudos laikų vien dėl to, kad tada galėjo nusipirkti šlapios dešros arba vienetai gauti paskyrą automobiliui, dėl tokio nusistatymo galima tik apgailestauti“, – sakė arkivyskupas.

2010 metais žmonės kviečiami aiškintis, kas veda į laisvę ir kas mus pavergia. „Atsakius į šiuos klausimus, kiekvienam žmogui turėtų tapti šviesiau akyse“, – įsitikinęs Vyskupų konferencijos vadovas.

Paklaustas, kas jam pačiam yra laisvė, S. Tamkevičius prisiminė labai aiškiai išgyvenęs šį jausmą.

Ypatingas išorinės laisvės išgyvenimas aplankė 1988 metų pabaigoje, kai iš tremties Sibire po pusšeštų metų nelaisvės traukiniu grįžo į Vilnių. „Man atrodo, sugebėjau tą nelaisvės kryžių įprasminti, bet vis viena, žmogaus prigimtis yra būti laisvu ir kai taip atsitinka, aplanko didelis džiaugsmas“, – prisiminė DELFI pašnekovas.

Kitas arkivyskupo minėtas įvykis įsirėžė jau po sausio 13-osios, kai būdamas Maskvoje su Lietuvos išduota viza, kurią iš visų pusių apžiūrinėjo Rusijos pareigūnai, pirmą kartą galėjo išvykti į laisvą pasaulį – Vokietiją.

Apie dvasinės laisvės džiaugsmą, S.Tamkevičiaus nuomone, galėtų papasakoti kiekvienas katalikas. „Kai prieini geros išpažintis, net akyse šviesu pasidaro. Kiekviena išpažintis – didelis žingsnis į tikrą laisvę, kai pajunti, kad niekas tavęs neslegia. Ypač gražiai žmonės tai išgyvena per rekolekcijas“, – sakė Vyskupų konferencijos vadovas.