Taikinys - gandrai ir gulbės

Penkiolikos gandrų nušovimu Šilutės rajone įtariamas Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio posto inspektorius Marius Dulaitis atleistas iš pareigų už pareigūno vardo diskreditavimą. Prieš porą savaičių keturiuose Šilutės rajono kaimuose surasta 15 nušautų gandrų.

Vien Ramučių gyvenvietėje iš dideliu greičiu važiuojančio visureigio buvo nušauti aštuoni gandrai. Įtariama, kad į gandrus šaudė M.Dulaitis bei dar vienas Šilutės gyventojas. Pas M.Dulaitį rastas mažo kalibro graižtvinis šautuvas su optiniu taikikliu. Gandrų žudikui gresia viena iš kelių sankcijų - viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Pats M.Dulaitis dabar neigia šaudęs į paukščius.

Šią žiemą Nemune žiemoti likusias gulbes žudė 43-ejų metų benamis iš Aleksoto Edmundas Valnickas.

Buvo rastos septynių brutaliai nužudytų gulbių liekanos. E.Valnickas prisipažino, kad gulbes viliojo maitindamas jas duona ir po vieną žudė. Įtariamasis teigė iš pradžių užmuštus paukščius pasiūlęs pirkti vienai moteriai, tačiau, šiai atsisakius, E.Valnickas gulbėms nulupo odą su plunksnomis, išdarinėjo ir pardavė jas kaip žąsis po 15 litų.

Vyriškis gulbes žudė tuo metu, kai slapstėsi nuo teisėsaugininkų įsigaliojus teismo nuosprendžiui už vagystes. E.Valnicką teismas yra pripažinęs kaltu už sodinukų ir retų dekoratyvinių augalų vagystes iš Kauno botanikos sodo. Šiuo metu jis sėdi Lukiškėse.

Žiaurus elgesys telefonų reklamoje

Šiemet kilo skandalas, kai gyvūnų mylėtojai išvydo telekomunikacijų bendrovės “Bitė” reklamą. Joje savimi patenkintas, besišypsantis “Nokia” herojus, laikydamas du triušius už ausų, tikina, kad neverta keisti seną mobiliojo ryšio telefoną į triušius.

Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) tarybos sekretorius Benas Noreikis teigė, kad gyvūnai, laikomi už ausų ore, iš skausmo patiria stresą. “Trūkinėja jų ausų kapiliarai. Gyvūnas, pakeltas už ausų, arba lieka nustėręs (tokie yra reklamoje), arba pradeda spardytis ore. Pastaruoju atveju jis arba išsinarina, arba susilaužo kojas, nes triušio kaulai yra gerokai trapesni nei katės. Maža to, gali pasislinkti šitaip besispardančio gyvūno stuburo slanksteliai”, - “Kauno dienai” tada aiškino B.Noreikis.

Iš pradžių “Bitės” atstovai pareiškė, kad su gyvūnais elgėsi atsargiai, ir reklamos transliavimo nenutraukė. Po kreipimosi į “Nokia” centrą Suomijoje, šios bendrovės vykdantysis viceprezidentas Velis Sundbackas atsiprašė už netinkamą “Nokia” reklamą ir pranešė, kad “Bitė” pažadėjo nutraukti reklamą. Tada ir “Bitė” pripažino klaidą.

JAV siaučia katinų žudikai

Australijos jojikas Aronas Jugovičius diskvalifikuotas 15 metų už žiaurų elgesį su žirgais. Jis varžybų metu naudojo draudžiamą inventorių. Norėdamas pasiekti geresnių rezultatų, sportininkas naudojo botagą su baterija, todėl gyvūnas nuolat jautė elektros srovę. Jis taip pat pritvirtindavo vinis prie botago koto, kad žirgas aktyviau judėtų.

Vokietijoje siautėja maniakas, jau nužudęs apie 40 arklių. Visi jie nužudomi tuo pačiu būdų - perpjaunant pilvą. Aišku, kad žudikas žino, kur nukreipti lemtingą dūrį. Viena iš versijų, kad jis dėl nežinomų priežasčių nekenčia arklių savininkų.

JAV, Denverio mieste pastarosiomis savaitėmis nužudytos jau 39 katės. Dauguma jų rastos toje pačioje vietoje, todėl policija mano, kad tai to paties žmogaus darbas. Suluošintos katės buvo išskrodžiamos. Policija metė didžiules pajėgas, ieškodama žudiko tarp vaikų.

“Gyvūnų niekinimas - vienas iš trijų simptomų, būdingų vaikams, kurie gali tapti serijiniais žudikais”, - sakė bylą tiriantis pareigūnas. Kitos dvi savybės, anot cituojamų kriminalistų, yra pomėgis padeginėti ir šlapimo nelaikymas.

Smurtauti išmokstama

Kauno medicinos universiteto klinikų psichologė Viktorija Grigaliūnienė teigė, kad žiauraus elgesio su gyvūnais priežasčių reikia ieškoti asmenybėje.

“Problema glūdi pačiame žmoguje. Taip besielgiantis turėtų būti gana silpna asmenybė, jaučianti nevisavertiškumo kompleksą. Tai bailūs, nesugebantys už save pakovoti žmonės, savo agresiją ir nevisavertiškumą išliejantys ant gyvūnų. Jie gali nuskriausti ir žmogų, bet irgi - tik silpnesnį už save. Šeimose vyras gali skriausti savo mažus vaikus, žmoną, draugę. Tam, kad jie pasijaustų drąsūs, pajustų savo vertę, reikia tokių, kurie su jais nekovoja, nesipriešina. Vaikas ar žmona gali priešintis, skųstis, o paukštis negali kovoti”, - teigė gydytoja.

Anot jos, pagrindinių priežasčių reikia ieškoti šeimoje. “Gali būti, kad vaikas nuo mažens buvo mušamas, santykiai šeimoje - nekokie, vaikas jautėsi nuvertintas - taip stiprėjo nevisavertiškumo kompleksas. Paskui girdime - vaikas nuskriaudė kačiuką. Tai - tas pats smurtas. Jei šeima inteligentiška, auklėjimo metodai geri, vaikas mato gerą tėvų gražaus bendravimo pavyzdį - jis nesmurtaus. Išskirtinis atvejis - psichikos liga, bet tai reta. Smurto išmokstama. Vaikas taip elgiasi su kitais, kaip tėvai elgiasi su juo”, - aiškino psichologė.

Ne apie visus atvejus sužino

V.Grigaliūnienė pažymėjo vis didėjančio gyvenimo tempo įtaką žiauraus elgesio proveržiams. “Reikalavimai žmogui vis didėja, ne kiekvienas sugeba adaptuotis, juos įvykdyti. Silpna asmenybė sutrinka, negali savęs realizuoti. Kyla konfliktas, kuris išsilieja ant silpno padaro. Tai gali būti gulbė, gandras ar pakelės gyvūnėlis. Tokių atvejų yra gana daug, tačiau žmonės nekreipia dėmesio, kai luošinami ir užmušami kačiukai, šuniukai, - tai jau įprasta. Gandrai - gražūs, garbinami paukščiai, todėl jiems skiriamas didesnis dėmesys. Jei tai būtų varnos, daugelis žmonių informaciją praleistų pro ausis, nereaguotų taip skaudžiai”, - sakė V.Grigaliūnienė.

Psichologė teigė, kad medžioklę reikia vertinti kitaip nei žiaurų elgesį su gyvūnais. Nuo akmens amžiaus žmonės žudo gyvūnus, medžioja juos - tai buvo reikalinga pagrindinių poreikių patenkinimui Dabar medžiotojas šaudo, nes tai jo hobis. Tai nėra patologija. Medžioklę mėgsta aktyvūs žmonės, kuriems reikia adrenalino. Tai legalu ir leistina. Mes valgome mėsą, todėl naikiname gyvūnus. Įsivaizduokite, kas būtų, jei niekas negalėtų nušauti gyvūno?

Teisė skristi tarp žmonių

Meilė gyvūnams kartais įgyja komišką atspalvį. JAV oficialiai leista lėktuvais skraidyti kiaulėms, arkliams, beždžionėms ir kitiems gyvūnams. Transporto departamentas nurodė, kad “visų rūšių gyvūnai, naudojami aptarnavimui, paslaugoms”, o ne tik šunys vedliai, gali skristi lėktuvais. Net ir tie gyvūnai, kurie tik garantuoja “emocinę paramą”, turi būti įleidžiami į saloną.

Dėl to jau turėta nemalonumų. Aklas vyras su savimi vietoj šuns nuolat vedžiojasi 61 cm aukščio ir 31 kilogramo svorio arkliuką - jis ir tapo pirmuoju “American Airlines” keleiviu po minėto sprendimo.

Po dviejų valandų skrydžio iš Bostono į Čikagą lėktuvo personalas gailėjosi tinkamai neparengęs vietos arkliukui. Skrydžio knygoje po reiso atsirado įrašas: “Keleivis 3a vietoje išsituštino ant kilimo”. Dėl šios priežasties kitas reisas vėlavo. Kompanija keleiviams nepranešė tikrosios vėlavimo priežasties.

Australijoje veikia firmos, siūlančios įsigyti įvairių rūšių tarakonų. Jie užima šunų ir kačių vietas butuose ir namuose. Žmonės labiausiai pamėgo didžiulius Australijoje besiveisiančius tarakonus.

Žaislai kiaulėms

Šių metų vasario mėnesį Didžiosios Britanijos laikraštis “The Times” paskelbė, kad įgyvendinant naują Europos Komisijos direktyvą ūkininkai privalo per 90 dienų kiaulėms į gardą įdėti po žaislą, o to nepadariusiems gresia iki trijų mėnesių kalėjimo.

“Turime mintyje futbolo ir krepšinio kamuolius. Be to, ūkininkams gali tekti kaitalioti kamuolius, kad kiaulėms vieni ir tie patys nepabostų”, - citavo laikraštis vieną atsakingą Britanijos pareigūną iš maisto ir žemės ūkio departamento.

Europos Komisija pernai iš tiesų išleido direktyvą, kurią diegia visų ES šalių vyriausybės. Dokumente kalbama apie “veiklai tinkančią medžiagą” - daikčiukus, kurie pakeltų kiaulėms nuotaiką. Europos Komisijos atstovai teigė, kad kalbama ne apie žaislus, o šiaudus, medį, pjuvenas, grybienos kompostą - svarbu, kad kiaulės būtų patenkintos, geros nuotaikos, nenuobodžiautų.

Vienas JAV televizijos kanalų nutarė rengti šou katėms. Ekspertų apskaičiavimais, Amerikoje auginama apie 85 milijonai kačių, dauguma kurių vakarus kartu su šeimininkais leidžia prie televizorių. Milijonai amerikiečių žiūri tik tas laidas, kurios patinka ir jų augintiniams. Laidoje “Miau TV”, be kačių, pasirodo ir vaikai.

Vokietijos firma “Dog Goes”, gaminanti tamsius akinius šunims, ketina užkariauti visą Europos rinką. Iš pradžių akiniai buvo skirti tik šunims gelbėtojams, dirbantiems kalnuose. Akiniai turėjo apsaugoti jautrias šunų akis nuo ryškios saulės šviesos, atsispindinčios nuo sniego ir ledo.

Kai apie tai pranešė vietinė televizija, iš karto pasipylė užsakymai. Teko didinti akinių asortimentą. Jie dabar kainuoja nuo 60 iki 100 dolerių. Gaminami trijų dydžių akiniai. “Supratome, jog žmonės moka pinigus už tai, kad jų šunys atrodytų madingai”, - sakė firmos vadovas.

Italijoje jau įrengta nemažai paplūdimių šunims ir katėms. Kasmet jų šeimininkams kyla problemų prieš atostogas. Dalis italų tiesiog išmesdavo savo gyvūnus. Dabar jie gali kartu keliauti prie jūros. Tačiau pirmojo šunų paplūdimio, atidaryto 1997 metais, savininkė sako, kad tokių vietų dar per mažai.