Kartu su S. Gaidjurgiu sakramentai suteikti bei visos ankstesnės nuodėmės atleistos dar dviem kaliniams, iš kurių vienas taip pat įkalintas iki gyvos galvos.

Tradiciškai šv. Kalėdų laikotarpiu Lukiškėse lankęsis A. J. Bačkis susitiko su įstaigos darbuotojais ir nuteistaisiais, aukojo šv. Mišias nuteistiesiems iki gyvos galvos. Jose dalyvavo ir už dviejų sūnų nužudymą Lukiškėse kalinti vienintelė moteris Alma Bružaitė.

Kalinių krikšto tėvais tapo Bernardinų parapijos atstovai. A. J. Bačkio laikytų Mišių motyvu tapo mintis, kad „šviesa gali šviesti ir tamsoje“. Kardinolas nuteistiesiems linkėjo maldos, dvasios ramybės ir artimo meilės, žadėjo juos prisiminti maldose. Pakrikštytiems asmenims jis dovanojo po mišiolą - katalikų liturgijos knygą.

Kalinių prašymu ir saugumo sumetimais ceremonijos fotografuoti neleista.

DELFI primena, kad S. Gaidjurgis nuteistas iki gyvos galvos už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas" Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus. Jo byla apeliacine tvarka tebenagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.

Atleistos visos nuodėmės

Arūnas Peškaitis
Pasak nuteistųjų iki gyvos galvos sielovada besirūpinančio Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebono Arūno Peškaičio, nuteistieji krikštui aktyviai ruošėsi visus metus, krikštytis panoro patys.

Pasak A. Peškaičio, ar naujagimiui, ar suaugusiam, krikštas visada tas pats – juo nuplaunama gimtoji nuodėmė. „Jiems visos nuodėmės nuplaunamos, nes krikšto vanduo viską nuplauna. Tai dvasinis, vidinis įvykis – ir, galbūt aš norėčiau, bet krikšto sakramentas neatleidžia nuo juridinės atsakomybės“, - kalbėjo A. Peškaitis.

„Mes kartais žmogiškai galvojame, kad yra nuodėmių, kurios neatleidžiamos. Evangelijoje pirmasis šventasis, ko gero, buvo ne tik plėšikas, bet ir žmogžudys – tai buvo žmogus, nuteistas mirties bausme. (...) Nuodėmė yra atleidžiama, tačiau tai nereiškia, kad žmogaus padarytas darbas nepadaro savo pasekmių - žinau žmonių, kurie labai kankinasi jau po atleidimo“, - į DELFI klausimą, ar krikštas atleidžia ir nuo tokių sunkių nuodėmių kaip, pavyzdžiui, žmogžudystė, atsakė kapelionas.

Pasak A. Peškaičio, nereikia pavydėti, kad nuteistuosius krikštija pats kardinolas. Nors šie žmonės padarę nusikaltimus, jie kalėjime esą patiria tikrai labai nedaug džiaugsmo. „Tuo, kad Viešpats aplanko juos per kardinolą, aš labai džiaugiuosi“, - teigė A. Peškaitis.

Dovanų – kalinių tapytos arkikatedros paveikslas

Prieš Mišias vykusiame A. J. Bačkio susitikime su kalėjimo darbuotojais ir nuteistaisiais kardinolo laukė staigmena – nuteistųjų Ruslano ir Pavelo nutapytas Vilniaus arkikatedros bazilikos paveikslas. Kūrinį atidengė patys autoriai.

Dovanai vietos Jo Eminencija žadėjo rasti erdvioje kurijos patalpoje.

„Mano nešama žinia – geroji naujiena – Evangelija. (...) Savo misiją pradėjęs Kristus sakė, kad atėjo išlaisvinti belaisvių, pagydyti aklųjų, raišų. Tai buvo pranašystė iš senų laikų – atėjimas pasauliui atnešti gera. Tas išlaisvinimas labiausiai nuo blogio, nuo nuodėmės, kad žmogus galėtų gyventi, kaip Dievas ir sąžinė liepia. Gal čia nėra tinkamiausia vieta laukti, kad žmonės staiga pasikeistų, bet, manau, svarbiausia, ką žmogus turi savo širdyje“, - žurnalistams sakė A. J. Bačkis.

Pasak kardinolo, yra žmonių, kurie Sibiro ir okupacijos laikais daug laiko praleido kalėjime, bet, nepaisant priespaudų, persekiojimo, buvo dvasiškai laisvi. Labiausiai Jo Eminencijai Evangelijoje patinka Kristaus pasakyti žodžiai „Tiesa padarys Jus laisvus“.

A.J.Bačkio teigimu, gyventi tiesoje – elgtis pagal sąžinę, teisingai - tik toks žmogus tikrai laisvas. Jo Eminencija sakė į kalėjimą ateinantis kalbėti apie dvasinę laisvę, mat kitos laisvės suteikti negali – ji priklauso nuo teisėjų, bendros tvarkos. „Tikiuosi, atnešu truputį vilties, gerą žodį, gerumo, kad galėtų tarp savęs pasidalyti ne tik kaliniai, bet ir jų prižiūrėtojai, kiti darbuotojai“, - kalbėjo kardinolas.

Šiuo metu Lukiškėse iš viso laikomi 1032 asmenys. 82 nuteisti iki gyvos galvos, tarp jų – viena moteris.