„Z.Kukuraitienei pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jai nepaskirta jokia kardomoji priemonė“, – trumpai situaciją komentavo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Aurelija Juodytė.

„Sekundės“ žiniomis, Z.Kukuraitienė prokurorų dėmesio sulaukė dėl Panevėžio lėlių vežimo teatrą renovavusios bendrovės „Steiga“. Su šios bendrovės vadovo Stanislovo Latvėno šeima Z.Kukuraitienę sieja artimos draugystės ryšiai.

Vicemerė neatsistatydins

Pati Panevėžio vicemerė Zita Kukuraitienė savo vizito Generalinėje prokuratūroje komentuoti nenorėjo ir tikino negalinti to daryti, kol vyksta ikiteisminis tyrimas.

Net ir paprašyta patvirtinti, ar prokurorai ją įtaria piktnaudžiavus tarnyba, Z.Kukuraitienė atkakliai tikino, kad ir apie tai kalbėti jai prokurorai uždraudė.

„Nieko negaliu komentuoti, kol vyksta ikiteisminis tyrimas. Tegul kalba tie, iš kurių gaunate visą informaciją. Esu pasirašiusi nieko nekomentuoti“, – tikino Z.Kukuraitienė.

Savo kaltės neįžvelgianti vicemerė teigė nematanti reikalo atsistatydinti iš Panevėžio vicemerės posto.

„Nesu nieko padariusi, dėl ko turėčiau atsistatydinti. Negaliu nieko komentuoti ir nekomentuosiu “, – teigė Z.Kukuraitienė.

Šiuo metu Z.Kukuraitienė yra vienintelė Panevėžio politikė, užimanti vicemerės postą.

Panevėžys prižiūrimas?

Vicemerei pareikštų įtarimų nepanoro komentuoti ir laikinai Panevėžio mero pareigas einantis Ramūnas Vyžintas. Miesto vadovas purtėsi bet kokios galimybės įvertinti situaciją, į kurią pateko jo pavaduotoja.

„Turiu informacijos tiek, kiek perskaičiau laikraščiuose, daugiau nekomentuosiu“, – teigė R.Vyžintas.

R.Vyžinto neįtikino ir „Sekundės“ žurnalisto patikinimai, jog Generalinė prokuratūra patvirtino pateikusi įtarimus Z.Kukuraitienei.

„Nekomentuosiu, kaip įsivaizduoju bendrą darbą su Z.Kukuraitiene. Jokios oficialios informacijos, kaip laikinai einantis miesto pareigas, neturiu. Kai gausiu oficialų raštą, galėsiu pakomentuoti. Nesu spaudos komentatorius“, – teigė R.Vyžintas.

Laikinasis Panevėžio meras teigė neįžvelgiantis didelės žalos, kurią galėtų daryti miestą krečiantys korupcijos skandalai.

„Panevėžys yra prižiūrimas ir stebimas, nemanau, kad tai būtų rodiklis, kuris kažką stabdytų“, – teigė R.Vyžintas.

Netiki kaltumu

Bandymai susisiekti su Z.Kukuraitiene siejamos bendrovės „Steiga“ generaliniu direktoriumi Stanislovu Latvėnu baigėsi nesėkme. Bendrovės vadovas į „Sekundės“ žurnalistų telefono skambučius neatsakė.

S.Latvėno brolis Juozas, kuris yra ir „Steigos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, papasakoti, ar bendrove jau domėjosi teisėsaugos pareigūnai, atsisakė.

„Skambinkite įmonės vadovui, negaliu nieko komentuoti. Koks jums skirtumas, ar pas mus buvo užsukę STT agentai? Kodėl turiu jums atsakinėti? Pasakysiu vieną žodį, o parašysite visai kitaip. Pasiklauskit STT, ar jie buvo“, – žurnalisto klausimais piktinosi J.Latvėnas.

Sukalbamesnis buvo Lėlių vežimo teatro vadovas Antanas Markuckis, kuris pripažino, kad STT pareigūnai domėjosi, kaip buvo renovuojamas teatras.

„STT pareigūnai domėjosi, kaip pas mus vyko remontas. Pastato renovacijos finansavimas vyko per Savivaldybę. Teatras nematė jokių pinigų. Niekur nedėjau jokių parašų, nes konkursas buvo skelbiamas Savivaldybėje. Džiaugėmės tuo, kad valdžia nusprendė mūsų pastatą sutvarkyti, ir žiūrėjom, kaip dirba statybininkai. Kaip viskas vyko, kas kam ką pasakė, man visiškai neįdomu. Patyriau euforiją dėl to, kad gavome pinigus“, – apie vykusį teatro remontą pasakojo A.Markuckis.
Teatro vadovas teigė nesitikėjęs, kad į teisėsaugos akiratį gali patekti Z.Kukuraitienė.

„Z.Kukuraitienę aš pažįstu ir man neapsiverčia liežuvis pasakyti, kad ji galėjo kažką padaryti. Man atrodo, kad ji sąžiningas žmogus. Kai Savivaldybėje vyksta tokie dalykai, kiekvieną žmogų galima įtarti“, – politikę gynė A.Markuckis.

A.Markuckis mano, kad ne vienerias valdiškas pareigas Panevėžyje ėjusi Z.Kukuraitienė galėjo jau anksčiau įkliūti teisėsaugos pareigūnams, o tai, kad ji iki šiol nebuvo patekusi į jų dėmesio centrą, rodo, jog politikė yra sąžininga.

Stebinantys gandai

Pastaruoju metu tarp kai kurių miesto politikų išplito gandai, kad korupcijos atvejams tirti Panevėžyje STT papildomai pasitelkė 50 pareigūnų iš kitų Lietuvos miestų. Tačiau tokios žinios Panevėžio STT atstovams kelia šypseną.

„Jeigu sklando gandai apie didelį ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų skaičių, tai yra aukštas STT tarnybos įvertinimas, jog Panevėžio pareigūnai dirba darbą, kurį turi atlikti pusšimtis žmonių“, – šypsodamasi gandus komentavo Panevėžio STT atstovė spaudai Rita Škutienė.

Moteris tikino, kad su korupcijos bylomis dirbančių pareigūnų skaičius yra gerokai mažesnis, nei gandų įvardijamas.

„Ikiteisminio tyrimo veiksmus atlieka Panevėžio STT pareigūnai, vienas Generalinės prokuratūros prokuroras ir vienas Panevėžio apygardos prokuroras“, – vardijo R.Škutienė.

STT atstovė nenorėjo atskleisti, kiek tiksliai STT pareigūnų Panevėžyje tiria galimus korupcijos atvejus, tačiau patikino, kad jų gerokai mažiau, nei manoma.